Bu makalemde sizleri, günümüzde çok fazla istismar edilen, Kur'an da RİBA diye geçen ama günümüzde FAİZ diye çevrilen konu üzerinde düşünmeye davet etmek istiyorum. Bu konu adeta mezheplerin ve cemaatlerin kendileri tarafından şekillendirilmiş, adeta Allah'ın Kur’an'da emrettiği konunun dışına çıkartılmıştır. Lütfen RİBA ve FAİZ konusunu bizlere öğretilen rivayet ve sanı bilgiler ışığında değil, Allah'ın ayetleri ışığında düşünerek anlamaya çalışınız. Bu konu ile ilgili ayeti önce yazalım, daha sonra hiç kimsenin etkisinde kalmadan, ayetler üzerinde düşünerek konuyu birlikte anlamaya çalışalım.
Ali İmran 130: EY O BÜTÜN İYMAN EDENLER! ÖYLE KAT KAT KATLAYARAK RİBA YEMEYİN, ALLAH'TAN KORKUN Kİ FELAH BULASINIZ. (Elmalı orijinal meali)
Bu ayette geçen RİBA kelimesi genelde, FAİZ diye çevrilir önce bunu söylemek isterim. AYET ÜZERİNDE DİKKATLE DÜŞÜNDÜĞÜNÜZDE, RİBAYI YANİ GÜNÜMÜZ TABİRİYLE FAİZİ KAT KAT FAZLA ALMAYIN DİYE UYARIYOR ALLAH. Dikkatinizi çekerim Ribayı almayın demiyor, kat kat almayın diyor, burası önemli. Peki, Allah bu ayette bu uyarı ile bizlere ne anlatıyor? İsterseniz önce Arapça RİBA kelimesinin tam karşılığının, günümüzde söylendiği gibi Arapçada her durumda Faiz kelimesi ile aynı olup olmadığına bakalım. Araplar Riba kelimesini kullandıkları gibi, genelde bizim dilimizde de sıklıkla geçen İSTİSMAR kelimesini genellikle kullanıyorlarmış. Gerçektende çok dikkat çekici ve de çok doğru bir anlam. KUR’AN'DA BAHSEDİLEN RİBA DA, KAT KAT ARTIRILARAK, YANİ BORÇLUYU İSTİSMAR EDEREK PARANIN GERİ ALINMASIDIR. Çünkü RİBA ve FAİZ kelimesi kullanıldığı yere göre, günümüzde çok farklı anlamlara gelebiliyor. İstismar kelimesinin anlamı da SÖMÜRMEK, SEMİRMEK anlamlarına geliyor ki, buda Kur’an'da geçen RİBA kelimesinin tam karşılığı. Riba ya da faiz kelimesi, aslında basit anlamda FAZLALIK anlamına geliyor. EĞER VERDİĞİNİZ BORCU GERİ ALIRKEN, ANA PARAYA İLAVE EDİLEN BU FAZLALIK HAKSIZCA, ADALETSİZCE KATLANMIŞ YÜKSEK BİR FAZLALIKSA, İŞTE BUNA RİBA DİYEBİLİRİZ VE ALLAH BUNU YASAKLIYOR VE HARAM DIR DİYOR. YOK, EĞER GÜNÜMÜZ ŞARTLARINDA, ANAPARANIN DEĞERİNİ KORUMAK İÇİN, ENFLASYON ORANINDA ADALETLİ BİR FAZLALIKSA, BUNU ALLAH’IN YASAKLAMADIĞINI AYETTEN ANLIYORUZ. Günümüzde devletler bile, bizim ülkemizde dahil her yıl bazı vergileri artırırlar, peki neden? Çünkü alınan vergi enflasyon oranında düşük kalıyor da ondan. Hatta internetten araştırınız, geçmiş yıllarda Diyanetin bile farklı yerlerden, faiz geliri elde ettiği ortaya çıkınca, fark ettik hazineye iade ettik gibi bir açıklama yapılmıştı. Lütfen bu aldatmacalara kanmayalım. Allah ayetinde ne emrediyor, onu anlamaya çalışalım.
Riba konusunu Kur'an'dan araştırdığınızda, Nisa suresi 161. ayetinde bu konuya bakın nasıl açıklama getiriyor. “YASAKLANMIŞ OLMALARINA RAĞMEN RİBA ALMALARI VE HAKSIZ YOLLARLA İNSANLARIN MALLARINI YEMELERİ YÜZÜNDEN, ONLARIN KÜFRE SAPMALARINA KORKUNÇ BİR AZAP HAZIRLADIK.” Bu ayettende anlıyoruz ki, bu uyarılar ve yasaklar, insanların birbirinden ister para alış verişinde olsun, istere mal alıp satışında ortaya çıkan sorunlarla ilgili oldğunu görüyoruz. Yani Allah'ın bahsettiği CAHİLİYE RİBASI, verdiğin borcu geri alırken yada aldığı malın borcunu ödeme zamanı geldiğinde, ödemesini yapamayan kişilerden özellikle bahsettiğini anlıyoruz. Demek ki borcun ödeme vakti geldiğinde, malın sahibi yada borç veren kişi, KARŞISINDAKİ KİŞİYİ DAHA ÖNCE YAPMADIĞI BİR ANLAŞMAYLA, ZOR BİR DURUMLA BIRAKIP, borcunu ödemezsen özdeme süresini uzatırım ama şu kadar FAZLALIK ALIRIM diyerek, Ali İmran 130. ayetinde bahsettiği gibi KAT KAT almaya çalıştıklarını anlıyoruz. ALLAH BUNU YASAKLIYOR VE BU KAT KAT ALMAYA ÇALIŞTIĞIN RİBADIR, HARAMDIR DİYOR. Sizlere hatırlatmak istediğim ayet üzerinde lütfen düşünelim.
"EY İMAN EDENLER! MALLARINIZI ARANIZDA HAKSIZLIKLA YEMEYİN; ANCAK KARŞILIKLI RIZÂNIZA DAYANAN TİCARET BÖYLE DEĞİLDİR VE KENDİNİZİ ÖLDÜRMEYİN. ŞÜPHESİZ ALLAH SİZE KARŞI ÇOK MERHAMETLİDİR." (Nisa 29)
Sanırım bu ayet RİBA ile günümüzde ki FAİZİN ne anlama geldiğini çok açık anlatıyor. Allah birbirinizden borç alırken yada bir mal satın aldığınızda parasını öderken, kendi aranızda parayı verirken yada malınızı alıp satarken, alış verişinizin şartlarını baştan konuştuysanız, her iki tarafta buna rıza gösterip kabul etiyse, bundan doğacak herhangi bir artışa RİBA asla diyemeyiz. Peki ne deriz, günümüzdeki günün şartlarına göre değişen, gerek enflasyon gerekse farklı nedenlerden dolayı buna FAİZ diyebiliriz. Buradan şunu anlıyoruz. RİBA baştan konuşulmayan, şartları konmamış alışverişlerde, kişinin zorluklarla karşılaşması sonucu, alıcının vade uzatmasında KAT KAT GERİ ALMAK İSTEDİĞİ FAZLALIKTIR. Günümüzde bankaların yada insanların birbirine verdiği borçlarda hatta taksitli alışverişlerde, ÖNCEDEN ÖDEME ŞARTLARI BELİRLENMİŞ, KAYIT ALTINA ALINMIŞ, ÖDEME ZORLUĞU İLE KARŞI KARŞIYA KALINDIĞINDA DAHİ ÖDENECEK BELİRLENMİŞ FAZLALIĞA İSE FAİZ DENİR. KUR'AN BUNU HARAM KILMAMIŞTIR. Örneğin bankadan bir işinizi yapmak için Kıredi çektiğinizde, onu zamanında ödemediğinizde, ilave edilecek aylık fazi oranı dahi önceden belirlenmiştir.
Allah neden ayette RİBA kelimesini kullanmış olabilir özellikle, bunu önce mutlaka anlamalıyız. Çünkü Allah bu ayette, verdiğiniz borcu geri alırken istismar etmeyin, karşınızdaki kişiden kat kat geri almayın diye bilirdi. Demek ki RİBA kelimesi ile de Allah, bizlere daha farklı bir şeyler anlatıyor olmalı. Bu kelimeyi dikkatle araştırdığımızda RİBA NIN, YARADILIŞIMIZDAKİ RABBİ GÖREMEMEK, FARK EDEMEMEK VE BÖYLECE GÖZLERİ KÖR OLMUŞCASINA, ŞAHSİ MENFAAT ÇIKARLARIMIZIN PEŞİNE DÜŞMEK OLARAK RİBAYI ANLAMAMIZ, yanlış olmaz diye düşünüyorum. Allah insanların kardeş olduğunu ve birbirilerine yardımcı olmalarını emreder. Yani bencillik yapmadan, Rabbimizi unutmadan diyalog içinde olmalıyız. İmtihanımızın gereği budur. Bakara 276. ayetinde de Allah Ribadan gelen, bereketi fazlalığı yok eder, yani hayrını göremezler dedikten sonra, sadakaları bereketlendirir diyerek, insanların birbirilerine iyi niyetle yardım sever olunmasını emreder.
Günümüzde bizlerin anlayacağı şekliyle Riba kelimesini anlamak istiyorsak, bu kelimenin tam karşılığının TEFECİLİK olduğunu söyleyebiliriz. YANİ RİBA ADALETSİZ, HAKSIZ ARTIŞ ANLAMINA GELİR. BİR BAŞKA DEYİŞLE RİBA, ÖNCEDEN SINIRLARI ÇİZİLMEYEN, DAHA SONRADANM ŞART KOŞULMUŞ DAYATILMIŞ, ALTINDAN KALKILAMAYACAK KARŞILIKSIZ FAZLALIK, DİYE DE TARİF ETMEMİZ DOĞRU OLUR. Çünkü tefeciler, zor durumda kalan bir insana verdiği borcu, karşısındaki insanın kendisi gibi Allah'ın bir kulu olduğunu unutarak, bencillik yaparak onu can elinden vurup mahvetmek, varını yoğunu elinden alarak, adeta gözleri kararmış şeytan misali bir davranışta bulunmak, olduğunu söyleyebiliriz. Merhum Elmalı, Bakara suresi 278. ayeti bakın nasıl tercüme ediyor.
“EY O BÜTÜN İYMAN EDENLER! ALLAH'TAN KORKUN VE RİBA HİSABINDAN KALAN BAKAYAYI BIRAKIN. EĞER GERÇEKTEN MÜMİNLERSENİZ.” Bakara 278
Bu ayeti tercüme edenlerin bir kısmı bu ayetin son kısmını, Faiz alacaklarınızı terk edin diye yazmışlar. Hâlbuki Allah Ali İmran 130. ayetinde verdiğiniz borcu ölçüsünce alın, yani kat kat fazlasıyla değil, borç verdiğiniz günün değerinde geri alın hükmünü vermiştir. Bakara 278. ayetinde de bakın ne diyor. "EY İMAN SAHİPLERİ, ALLAH'TAN KORKUN. VE EĞER İNANIYORSANIZ RİBADAN GERİ KALANI BIRAKIN." Bu ayeti doğru anlamak istiyorsak, Ali İmran 130. ayet ışığında anlamalıyız. Allah verdiğiniz borcu geri alırken, kat kat artırarak geri almayın, alırken verdiğiniz paranın değerini koruyacak şekilde alın uyarısını yapıyor. TABİ HİÇ FAZLALIK ALMAK İSTEMİYORSANIZ ALMAZSINIZ, BU SİZE KALMIŞ. AMA ALLAH BORÇ ALIP VERME KONUSUNA AÇIKLIK GETİRİYOR VE YAPILMASI GEREKENİ SÖYLÜYOR. Bu konuyu daha iyi anlayabilmek için, ayetin devamına bakalım şimdide.
Bakara 279: EĞER BÖYLE YAPMAZSANIZ, ALLAH VE RESULÜYLE SAVAŞA GİRDİĞİNİZİ BİLİN. EĞER TÖVBE EDECEK OLURSANIZ, ANAPARALARINIZ SİZİNDİR. BÖYLECE SİZ NE BAŞKALARINA HAKSIZLIK ETMİŞ OLURSUNUZ, NE DE BAŞKALARI SİZE HAKSIZLIK ETMİŞ OLUR. (Diyanet meali)
Demek ki o günkü toplumlar bir birilerine borç verirken, eski adetlerini uyguluyorlar ve yaradılış gerçeklerinden uzak, bir birlerine yardımcı olmak yerine, maddiyatı düşünerek çok fazlasıyla geri alıyorlarmış. UNUTMAMAMIZ GEREKEN BİR KONUYU, HATIRLATMAK İSTERİM. O GÜNKÜ TOPLUMLARDA, GÜNÜMÜZDEKİ GİBİ BİR ENFLASYON, PARANIN DEĞER KAYBETMESİ GİBİ BİR SORUN YOK. Ama Kur’an her çağa hitap ettiği için, ayetlerde ileride başımıza gelecek her soruna, düşünenler için cevap var şükürler olsun. Allah'da bu ayetinde kullarını uyarıyor ve ANAPARALARINIZ SİZİNDİR DİYOR. Peki, anaparalarınız sizindir dedikten sonra, nasıl bir açıklama yapıyor burası çok önemli. “BÖYLECE SİZ NE BAŞKALARINA HAKSIZLIK ETMİŞ OLURSUNUZ, NE DE BAŞKALARI SİZE HAKSIZLIK ETMİŞ OLUR.“ Demek ki asıl amaç borç vereninde, alanında haksızlığa zarara uğramaması. Onun için Allah paranızı geri alırken, kat kat fazlasıyla geri almayın, PARANIZIN DEĞER KAYBI ORANINDA ALIN DİYOR. Amaç borç vereninde, alanında zarara uğramaması. Düşünen ve akleden, Allah'ın ayetlerini doğru anlayabiliyor. Birilerinin dayatmalarına, batıl sözlerine körü körüne inananlar ise gerçeklerle buluşamıyor.
Gelin bu ayetler üzerinde, günümüz şartları ışığında birlikte düşünelim. Siz günümüzde bir arkadaşınıza yüz bin lira borç verdiniz. Bir yıl sonra o parayı yine Allah yüz bin lira olarak mı geri alın diyor, siz böylemi anladınız Allah'ın uyarı ve ikazlarından? Elbette hayır. ALLAH BORÇ VERDİĞİNİZ TARİHTE, VERDİĞİNİZ ANAPARANIN DEĞERİ NİSPETİNDE GERİ ALIN, SAKIN FAZLASIYLA ALMAYIN DİYOR. HİÇ KİMSE YANİ ALANDA VERENDE ZARARA UĞRAMASIN UYARISI YAPILIYOR. Elbette fazlasını, paranın değer kaybını, almak istemeyen almaz, bu konu farklı. Bizlere düşen ayetin ne anlattığını doğru anlamak olmalıdır. Yani bir yıl içinde verdiğin paranın değeri, enflasyon oranında ne kadar düşmüşse, O kadar fazlasıyla alın, sakın fazla almayın diye ikaz ediyor. Buna siz ister faiz deyin, ister enflasyon payı deyin. Yani borç verdiği gün, anaparan hangi değerdeyse, alacağın zamanda, anaparan O değerde geri alınmalıdır. Bunu siz günümüzde, altınla ya da dövizle de karşılaştırabilirsiniz. Ya da borç verirken, altın ya da döviz verip, alırken aynı şekilde de alabilirsiniz. Altın olarak borç alan bir kişi ne yapıyor, işini görmek için bozduruyor işini görüyor. Aradan diyelim bir yıl geçti size altınınızı geri verecek, bu arkadaşımız altını alıyor tabi alırken daha yüksek fiyata alıyor. İşte aradaki bu fark ister altın alırken olsun, ister fazladan verilen para olsun enflasyon sınırları içindeyse, Allah bunu yasaklamıyor. Devletler bile alacaklarını zamanında ödemeyenlerden gecikme faizi alır. Bunun nedeni, vergisini zamanında ödeyen ile ödemeyen arasında doğacak adaletsizliği önlemek içindir. LÜTEN GÜNÜMÜZDE BU KONUYU, KENDİ ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA KULLANMAYA VE TOPLUMU YANLIŞ BİLGİLERLE ALDATMAYA ÇALIŞANLARIN TUZAĞINA DÜŞMEYELİM.
Bankalardaki FAİZ de, aslında verdiğim örnekten farklı değildir. Bankalar, ortaya çıkan enflasyon oranında bir değer biçip oran belirler, parasını bankaya yatıranlara verir. Paraya ihtiyacı olanlarda, bankadan borç alır ve yine üzerine günün şartlarına göre bir fark koyarak bankaya geri öder. HATIRLATMAK İSTERİM, ALINAN BORÇ ORANLARI, ÖDEME ŞARTLARI ÖNCEDEN BELİRLENMİŞ VE ALAN KİŞİ BU ŞARTLARI KABUL EDEREK ALMIŞTIR. ONA GÖREDE BÜTÇESİNİ AYARLAR. Nisa suresi 29. ayeti daha önce örneğini vermiştim, BUNUN KUR’AN DA GEÇEN KAT KAT ARTIRILMIŞ RİBA İLE HİÇBİR İLGİSİ YOKTUR. Eğer bu oran, adaletsizce kat kat fazla ödenecek şekilde belirlenmiş ise elbette Kur’an'ın bahsettiği RİBA dır diyebiliriz. Ama bunu bankaların yapmasına zaten, devleti yönetenler izin vermez. Dikkat ederseniz her ülkede, bankaların uyguladığı faiz oranları farklıdır. Çünkü bu oranlar ülkelerin enflasyonları, yani ülkeleri yönetenlerle ilgilidir. Ülkenin parasının değeri düştüğünde enflasyon artar ve bankaların faiz oranları yükselir. Tersi durumunda düşer.
Ülkemizdeki bankaların faiz oranları, örneğin yüzde 15 iken, Avrupa da ki ya da ekonomisi gelişmiş ülkelerin bankaların faiz oranları, yüzde 2 ya da 3 ü geçmez. Hatta insanlar bankalardan aldıkları borç para ile evler, arabalar rahatlıkla alabiliyorlar. Bu Ülkelerde yaşayanlarda bundan hiç şikâyetçi değiller, çünkü ekonomisi düzenli ülkelerde çalışanların aldıkları ücret, bankalardan aldıkları borcu, krediyi rahatlıkla karşılayabiliyor. Bunun farklı oluşu tekrar ediyorum, ülkelerin para değerleri ve enflasyonla ilgilidir.
Toplum bu konuda ne yazık ki aldatılıyor. Hiç açıklama yapmadan, Allah'ın Kur'an da emrettiği NAS yani Riba-faiz konusundaki hükmü izah edilmeden, Faiz haram dır deniyor. Faiz haramdır denerek, bankalar yada katılım bankaları enflasyon oranının altında ana paraya bir getiri yani faiz sağladıklarında, bankaya para yatıran bir kişinin ana parası enflasyonda eriyecek, değeri düşecektir. Böylece O bankaya para yatıran, zarara uğratılmış olacaktır. Şöyle örnek vermek isterim. Günümüzde enflasyon yüzde 20 olduğunu farz edelim. EĞER PARASINI BİRİKTİREN BİR VATANDAŞ, BANKALARDA YA DA KATILIM BANKASI DEDİKLERİ YERLERDE, PARASINI YÜZDE 20 NİN ALTINDA DEĞERLENDİRMEK ZORUNDA KALIYORSA, BÖYLE KİŞİLERİN ANAPARALARI HER GÜN ERİYOR, ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR DEMEKTİR Kİ, BUDA HAKSIZLIK VE ADALETSİZLİKTİR.
Allah Bakara 279. Ayetinde, bizleri ve bizleri yönetenleri bu konuda uyarıyor ve anaparamızın değerini koruyacak bir düzenin korunmasıyla, hem parası olanlara, hem de o parayı başkalarına borç verenlere, adaletli olunması uyarısını yapıyor. Lütfen Allah'ın ayetlerinin anlamını eğip bükerek, kendi düşüncelerimize alet etmeyelim ve bunları kendi çıkarlarımıza kullanmayalım. İnanın bunun acısını toplum olarak, hep birlikte çekeriz Allah'a da hesap veremeyiz.
Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK
https://kuranadavet1.wordpress.com/
https://twitter.com/KURANA_DAVET
http://www.hakyolkuran.com/
https://www.facebook.com/Kuranadavet1/
https://hakyolkuran1.blogspot.com/