KUR'AN A DAVET

 

 

 

AMACIMIZ HURAFEDEN, BATILDAN ARINMIŞ BİR İSLAM YAŞAMAKTIR. ONUN İÇİNDE REHBERİMİZ,  ALLAH IN KORUMASI ALTINDA Kİ, YALNIZ KUR'AN DIR.

YAZILARIMIN OLDUĞU DİĞER SİTELERİM.

 

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Takvim

 
Gerekli Linkler

 
ALLAH'IN RESULÜNÜ HİÇ ÖRNEK ALAMADIK.

Bu makalemde sizlerin, üzerinde düşünmenize vesile olmak istediğim konu, Allah’ın Kur’an’da bizlere örnek gösterdiği Resulü ile ilgili olacak. Makalemin başında şunu söylemek isterim. Bizler Allah’ın Resulünü hiç örnek alamadık. HATTA ÖRNEK BİLE ALMAK İSTEMEDİK. GELENEĞİN BASKISI, KUR’AN’IN ÖNÜ GEÇTİ DERSEK, YANLIŞ SÖYLEMİŞ MOLMAYIZ. Bu yaşadığımız İslam’dan anlaşılıyor. Allah Resulünü bizlere, örnek model olarak gösteriyor ve bizlerinde onun gibi olmamızı özellikle istiyor. Sizce bizler Allah’ın örnek olarak bizlere gösterdiği Resulünün hangi özelliklerini örnek alıyoruz? Ya da örnek alıyor muyuz? Bizler üzgünüm ama, Allah’ın Resulü şöyle kıyafet giyerdi, şöyle sakal bırakırdı’nın dışında, Resulü örnek aldığımızı hiç sanmıyorum. Allah Ahzab suresi 21. Ayetinde bakın ne diyor.

“ANDOLSUN, ALLAH’IN RESÛLÜNDE SİZİN İÇİN; ALLAH’A VE AHİRET GÜNÜNE KAVUŞMAYI UMAN, ALLAH’I ÇOK ZİKREDEN KİMSELER İÇİN, GÜZEL BİR ÖRNEK VARDIR.” 

Ayette çok önemli bir konuya dikkat çekiliyor. Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman ve Allah’ı çok zikreden kimseler için, Resulümde sizler için güzel bir örneklik vardır diyor. Bizler iman edenler olarak, İSTEDİĞİMİZ KADAR ALLAH’I BOLCA ZİKREDELİM, EĞER RESULÜN ÖRNEKLİĞİNİ HAYATIMIZA GEÇİREMEDİYSEK, O BOLCA ALLAH’I ZİKRETMEMİZİN HİÇ BİR ANLAMI OLMAYACAKTIR. Peki, Resulün nasıl örnekliği vardı da Allah, önce bunları hayatımıza geçirmemizi ve örnek almamızı istiyor. Eğer bunu yapamıyorsak, Allah’ta dualarımıza karşılık vermeyecektir.

Gelin Resulün, nasıl bir insan olduğuna Kur’an’dan bakalım ve en doğru bilgileri alalım. Allah’ın Resulü her konuda dikkatle düşünen, aklını kullanan, araştıran ve aklın mantığın kabul etmediği hiçbir şeyi kabul etmeyen, bir insan olduğunu görüyoruz. Eğer Resulü örnek almak istiyorsak, bizlerde böyle olmalıyız. Onun için batıl ve hurafelerle, atalarının inancını yaşayan Kitap Ehline asla tabii olmamış, ama gerçeklerin sürekli arayışında olduğunu Kur’an’dan anlıyoruz. Kur’an’da Allah Resulü için, SİZLERE ÜMMİ BİR RESUL GÖNDERDİM DER. Ümmi kelimesinin anlamı da, günümüzde anlatıldığı gibi okuma yazma bilmeyen değil, Kitap Ehline tabi olmayan anlamına geldiğini yine, Kur’an’dan öğreniyoruz. Bu gerçeği ne yazık ki kabul etmek istemedikleri gibi, Allah’ın Resulüne iftira atarak, onun okuma yazma bilmediğini dahi söyleyebilmektedirler.

Demek ki Allah’ın Resulünden alacağımız ilk örneklik, din adına her söylenene inanmadan, araştırıp HAK OLAN, GERÇEK OLANIN PEŞİNDEN GİTMENİN, ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU ANLIYORUZ. Allah Resulünü örnek gösteriyorsa, bizlerinde böyle olmamızı istiyor demektir. Hatta Allah’ın Resulü, Kitap Ehlinin yaşadığı dinin batıl ve hurafelerle yaşandığını gördüğünden, onların inançlarının sürekli dışında kalmıştır. Bunu bizlerin anlayabilmesi ve üzerinde doğru düşünebilmemiz içinde, bakın Şura 52. ayetinde ne diyordu. SEN DAHA ÖNCE KİTAP NEDİR, İMAN NEDİR BİLMEZDİN” Bakın burası çok önemli. Allah’ın bizlerden istediği en önemli kıstas, bolca namaz kılan, bolca hacca giden kulları değil.  ALLAH’IN BİZLERDEN İSTEDİĞİ ÖNCE DÜŞÜNEREK, AKLIMIZI KULLANARAK HAKKIN, DOĞRUNUN, GERÇEKLERİN ARAYIŞINDA OLMAMIZ ÇOK ÖNEMLİ. Bunu yapan zaten, Allah’ın doğruları ile buluşur.

Peki, bunlar yetiyor mu? Elbette yetmiyor, bakın Allah’ın Resulü nasıl bir karakter sahibiymiş ona bakalım. SEN ELBETTE, YÜCE BİR AHLAK ÜZERESİN.” (Kalem 4) Bakın Allah’ın kulların istediği öncelikli özelliklerinden biriside, iyi bir Ahlak sahibi olmakmış. İyi ahlak sahibi olduğu için, çevresinde ADALETLİ olmakla tanınıyormuş. İşte sizlere örnek alınacak başka bir özellik. Sizce bizler bu örnekliği hayatımıza geçirebiliyor muyuz? Bakın Resulün örnek alınacak başka bir özelliği. “SİZİN SIKINTIYA UĞRAMANIZ ONA ÇOK AĞIR GELİR. O, SİZE ÇOK DÜŞKÜNDÜR; MÜMİNLERE KARŞI ÇOK ŞEFKATLİDİR, MERHAMETLİDİR.” (Tevbe 128) Hangimiz komşumuzun, arkadaşımızın zor bir durumunda böyle davranış içinde oluyoruz? İnsanlara karşı YUMUŞAK davranan, insanları kırmayan bir ahlakının olduğunu görüyoruz. Allah Resulünün sabırlı ve insanların düşüncelerine saygılı olduğunu, onların fikirlerinden istifade ettiğini Kur’an’dan öğreniyoruz. GÜNÜMÜZDE BİZLER, DIŞ GÖRÜNÜŞÜ ŞÖYLE YA DA BÖYLE OLAN İYİ MÜSLÜMANDIR DİYEREK, İSLAM’I ŞEKİLSEL HALE DÖNÜŞTÜRDÜK. YANİ KENDİ DİN ANLAYAŞIMIZA GÖRE, DİNİN İÇİNİ BOŞALTTIK.

Allah’ın Resulüne 40 yaşlarında Allah tarafından, Resuldük tebliğ etmeden önce ÜMMİ olduğuna ve Kitap Ehline tabi olmadığına göre, DİNİ HİÇ BİR ŞEYİ, HAYATINA GEÇİRMEDİĞİNİ VE İSLAM'I YALNIZ KUR'AN'DAN ÖĞRENDİĞİNİ ANLIYORUZ. Bu durumda 40 yaşına kadar namaz kılmamış, hatta Hacca gitmemiş olması gerekir. Ama Allah’ın Resulü Kitap Ehli arasında örnek davranışları, güvenilirliği ve dürüstlüğünden dolayı çok seviliyormuş. BAKIN ALLAH RESULÜNÜ, NEDEN ÖRNEK GÖSTERİYORMUŞ BİZLERE, ŞİMDİ DAHA AÇIK ORTAYA ÇIKTI. Çok daha ilginç bir konuyu, düşünmenizi rica ediyorum. ALLAH KİTAP EHLİ ARASINDAN DEĞİL, ÜMMİ OLAN BİR KULUNU RESUL OLARAK SEÇİYOR. SİZCE ALLAH'IN YAPTIĞI BU SEÇİMLE ÖNCELİKLE, KULLARINDAN NE İSTEDİĞİ ÇOK AÇIK DEĞİL Mİ? Kitap Ehlinin, Allah'ın Resulüne iman etmekte zorlanmalarının nedeni, Allah Resul gönderecek olsaydı, bizim aramızdan gönderirdi diyorlardı. Ama atalar dinini yaşayan, batılı, rivayetleri din edinenler arasından değil, gerçeklerin arayışında olan kuluna güvenip, Resullük görevini veriyor Allah. Bunun ne anlama geldiğini hala anlayamayanlara, söyleyecek sözüm yok. Demek ki Allah kulundan ilk önce doğruluk, dürüstlük, adaletten ayrılmayan, insanlara yardım eden ve BATIL, RİVAYET VE SANIDAN UZAK, GERÇEKLERİN ARAYIŞINDA OLAN BİR KUL OLMAMIZI İSTİYOR Kİ BİZLERDEN, RESULÜNÜ BİZLERE ÖRNEK GÖSTERİYOR.

Ne yazık ki bizler, Allah’ın Resulünü Kur’an’ın verdiği örneklerden yola çıkarak, ONUN BİZLER İÇİN HANGİ KONUDA ÖRNEK OLDUĞUNU ANLAYAMADIK. ÇÜNKÜ RİVAYET VE ATALARIN DİNİ AĞIR BASTI, BİZLERİN GERÇEKLERİ GÖRMEMİZİ ENGELLEDİ. Atalar dini günümüzde, çok güç kazandı. Hatta Kur’an’ın indirdiği İslam’ın’da önüne geçti. Sizlere bir örnek vermek istiyorum. Allah sizleri Kur’an’dan sorumlu tutuyorum, biz kitapta hiçbir eksik bırakmadık, sakın Kur’an’ın sınırlarını aşmayın, YALNIZ KUR’AN’IN İPİNE SARILIN diye hükmünü yüzlerce ayetinde verdiyse, sizce haşa Allah sözünden dönüp, KUR’AN’DA TEK KELİME BİLE GEÇMEYEN, BU KONUDA ALLAH’IN TEK BİR AYETİ OLMAYAN BİR KONUDAN, BİZLERİ SORUMLU TUTAR MI? Soruma sanırım elbette sorumlu tutmaz, çünkü Allah sözünden dönmez diyeceksiniz.

Bu durumda sizlere sormak istiyorum. Allah’ın Kur’an’da tek kelime bile bahsetmediği, örneğini dahi vermediği, ERKEKLERİN SÜNNET OLMASINI EMRETMİŞ OLABİLİR Mİ? Elbette Allah’ın Kur’an’da emretmediği hiçbir şeyden sorumlu olamayacağımızı, Kur’an’a iman eden bir Müslüman çok açık bilir. Tabi Allah’ın Resulünün örnekliğini, hayatına geçirmişse. ŞUNU RAHATLIKLA SÖYLEYEBİLİRİZ, BU İNANÇ ALLAH’IN SÜNNETİNDE YANİ BİZLERE EMRETTİĞİ YOL VE YÖNTEMİNDE YOK. Beşeri olduğu çok açık. İlginçtir sünnet konusunu araştırdığınızda, sünnetin Hz. İbrahim’den bu yana dini bir emir olduğu anlatılır. Tabi kanıtları ve delillerine baktığınızda, BİR RİVAYETE GÖRE DİYE BAŞLARLAR. Yine çok ilginç olan, Hz. Muhammed sünnet oldu mu sorusuna, çok ilginç cevaplar alırsınız. O doğuştan sünnetli doğmuştu diyerek, ne yazık ki batıl inancımıza kanıt yaratmakta, bir sakınca görmüyoruz. 

Hatırlatmak isterim, Allah Resulünü bizlere örnek gösterirken, Kitap Ehlinin batıl ve rivayet inançlarına asla tabi olmadığını, yani ÜMMİ olduğunu görmüştük. Elbette O günkü Yahudi toplumunun geleneğinde olan SÜNNETİ, Allah’ın Resulü onlara tabi olmadığı için, sünnette olmamış olması gerekir ki, bu gerçeği bilenler, ALLAH’IN RESULÜ DOĞUŞTAN SÜNNETLİYDİ, SÖZLERİYLE KENDİLERİNE KANIT YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR.

Sünnet, toplumumuzda sanırım erkek bir Müslüman için olmazsa olmaz oldu. Bırakın dini inancı, toplumun baskısı çok daha ağır basıyor diyebiliriz. Sünnet konusunu gündeme getirmekteki amacım, sünnet düşmanlığı yapmak değil elbette. Bizlerde sünnet olduk, yakınlarımızda sünnet oldu. Önemli olan bu ve benzeri konularda bilinç sahibi olmaktır. ALLAH’IN EMRETMEDİĞİ BİR ŞEYİ, DİNİN EMRİ GİBİ GÖSTERMEK VE KABUL ETMEK, ASIL YANLIŞ OLANDIR. Sünnet konusuna dinin bir emri değil, gelenek olarak bakarsak, çok daha doğru yapmış oluruz. Tabi sünnet olmayana, sen Müslüman olamazsın dememden.

Sünnet Yahudi inancıdır. Hz. İsa’ya inanan toplumda bunu göremezsiniz. Sanırım İslam toplumu, çok fazla Yahudilerin etkisinde kalmış. Geleneksel İslam inancı, sünnet konusunda Kur'an'dan delil, kanıt bulamayınca, bazı ayetlere bu konuyu ilave etme çabasında olmuşlar ve Hz. İbrahim den itibaren sünnet emrinin olduğu iddia edilmiş. Kur’an’da Ali İmran 95. Ayette geçen;” ÖYLE İSE HAKKA YÖNELEN, İBRAHİM’İN DİNİNE UYUN” ayetini kanıt gösterenler, sünnetin İslam dininde de olduğuna inandırılmıştır. Hâlbuki Hz. İbrahim, tıpkı Hz. Muhammed gibi batıl ve atalar dininden uzak dinini yaşayan, örnek bir Resuldü. Allah’ın emri olmayan, yani indirdiği kitapta hükmedilmeyen hiçbir şeyi, ümmetine tebliğ edip yaşanmasını istemeyen, HANİF bir Müslümandı. Tekrar hatırlatmak isterim, Allah Zuhruf 44. Ayetinde, BİZLERİ KUR’AN’DAN SORUMLU TUTACAĞINA HÜKMETMİŞTİR. Bu ayete uymayan hiçbir bilgi, hadis İslam sınırları içinde asla olamaz.

Dilerim Allah’ın Resulünün örnekliğini, batıl ve rivayetlerden değil, Allah’ın kitabı Kur’an’dan öğrenerek, hayatına geçiren, Allah’ın halis kullarından oluruz.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

 

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/