Toplumda dini konularda sorulan en sık ve toplumun kafasında soru işaretleri oluşturan konu, başörtüsü Allah emri olarak Kur’an da var mıdır sorusunu oluşturuyor. Kendisini dini otorite olarak görenlerin bir kısmı hayır yoktur diyor, genel çoğunluğu ise evet Allah Nur suresi 31. ayetinde kesinlikle başın örtülmesini emrediyor, şeklinde açıklama yapıyorlar. Biz okuma alışkanlığı olmayan toplum olarak da normal olarak, eğer isminin önünde birde kocaman bir unvan varsa, birde çoğunluk söylüyorsa, hiç kuşkusuz o zaman demek ki Allah emriymiş diyor ve öyle kabul ediyoruz. Peki, bu yol doğru bir yol mu? Çoğunluğun sözlerine inanmak, bizleri doğruya ulaştırır ve Allah katında mahcup etmez mi dersiniz?
Elbette bende hata yapmamak adına bu konularda çok düşündüm ve araştırmalar yaptım. Sonucunda tek hâkim ve yargılayıcının gönderdiği, bizlerin anayasası olan kitaba, yani Kur’an'a danışmanın en doğru yol olduğuna karar verdim. Çünkü toplumun gelenekleri asla din değildir olamazda. Kur’an'ı anlayarak ve düşünerek ilk kez okuduğumda, doğru anlamamda faydası olacak, hatta hiç unutmamam gereken bazı ayetler dikkatimi çekti. Bunları sizlerle önce paylaşmak isterim.
Enam 116: YERYÜZÜNDEKİ İNSANLARIN ÇOĞUNLUĞUNA UYARSAN SENİ ALLAH YOLUNDAN SAPTIRIRLAR. Sadece sanıya uyarlar onlar ve sadece saçmalarlar.
Ankebut 51: KARŞILARINDA OKUNUP DURAN BİR KİTABI SANA İNDİRMİŞ OLMAMIZ ONLARA YETMİYOR MU? Bunda, inanan bir toplum için elbette ki bir rahmet ve bir öğüt vardır.
Zühruf 44: Gerçek şu, bu Kuran sana ve toplumuna elbette ki bir hatırlatıcı/bir düşündürücü/bir şeref/bir öğüttür. BU KİTAPTAN SORUMLU TUTULACAKSINIZ.
Ayetler üzerinde kısaca düşünelim. Demek ki çoğunluğun inancı, her zaman doğru olmayabiliyormuş. Allah bu konuda uyarıyor ve çoğunluk inanıyor olması, onun doğru olacağına kanıt olamaz diyor. Kur’an'ı yeterli görmeyenler içinde Rabbimiz uyarıyor ve diyor ki, sana indirmiş olduğumuz Kur’an yetmiyor mu? Demek ki yetiyor ama bizler bunca açık ayetleri gördüğümüz halde, her şey Kur’an'da yazmıyormuş deme yanılgısını gösteriyoruz. Bu hatayı Kitap Ehli yaptığı için Allah, bizlerde aynı yanlışları yapmayalım diye bizleride uyarıyor. Peki bu uyarılardan dersler aldık mı, yoksa aynı hataları bizlerde tekrar mı yaşıyoruz? ne dersiniz? Çok daha ilginci, Allah sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum dediği halde, bizler hala yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz diyerek, beşerin yazdığı rivayet, batıl, sanı ciltlerce dolusu FIKIH kitaplarına, sarılmakta bir sakınca görmüyoruz.
Gelelim konumuza. Rabbimiz bizlere indirdiği Kur’an hakkında, bakın nasıl bir kitap olduğunu, hangi ayetlerle anlatıyor, bir örnek verelim. "NİSA 82 ; KUR AN`I, İYİCE OKUYUP DÜŞÜNMÜYORLAR MI? EĞER O, ALLAH`TAN BAŞKA BİRİNİN KATINDAN GELSEYDİ, ELBETTE Kİ ONUN İÇİNDE BİRÇOK İHTİLAF BULACAKLARDI." Bu ayete baktığımızda demek ki Rabbimiz bizleri bu kitabı okuyup, daha sonra düşünmemizi, akıl etmemizi emrediyor. Ama hangimiz okuduk anlayarak, lütfen kendimize bir soralım önce? Kur’an birçok ayetinde, buna benzer ayetlerin sonunda bakın neler söylüyor.
(EĞER AKLINIZI İŞLETİRSENİZ ALLAH SİZE AYETLERİNİ AÇIK-SEÇİK GÖSTERMİŞTİR. ALİ İMRAN 118) (İŞTE ALLAH, AYETLERİ SİZE BÖYLE AÇIKLIYOR Kİ DÜŞÜNÜP ANLAYASINIZ. NUR SUR. 61) (HÂLÂ AKLINIZI ÇALIŞTIRMAYACAK MISINIZ? ENBİYA SUR. 10) (SADECE AKLI VE GÖNLÜ İŞLEYENLER DÜŞÜNÜP İBRET ALIR. RAD SUR. 19) (HÂLÂ DÜŞÜNMÜYOR MUSUNUZ? ” ENAM SUR. 50) (HALA AKLINIZI İŞLETMEYECEK MİSİNİZ? ARAF SUR. 169) Şimdide Kur'an'ın nasıl bir kitap olduğunu bakın ayetlerinde nasıl açıklıyor Allah.
Nahl 89: ….. Sana bu Kitap`ı indirdik ki her şey için ayrıntılı bir açıklayıcı, bir kılavuz, bir rahmet, Müslümanlara da bir müjde olsun.
İsra 89; Yemin olsun, biz bu Kuran`da, insanlar için her benzetmeden nice örnekler sıraladık. Ama insanların çoğu inkâr ve nankörlükten başka bir şeyde diretmediler.
Nisa 174: Ey insanlar! Size Rabbinizden apaçık, çok parlak ve güçlü bir kanıt gelmiştir. Biz size, her şeyi açık seçik gösteren bir ışık gönderdik. 175. ayet; Allah`a inanıp O`na sarılanları O, kendisinden bir rahmetin ve lütfun içine sokacak ve onları kendisine ulaşan dosdoğru bir yola kılavuzlayacaktır.
Bu ayetlere benzer yüzlerce ayet sayabilirim, dikkat ederseniz hepsinde ne diyor Allah? Ayrıntılı açıklayıcı, kılavuz, müjde, her benzetmeden nice örnekler, her türlü örneği değişik ifadelerle gözler önüne koyduk, apaçık çok parlak güçlü bir kanıt. Ama bizler ne yazık ki bu uyarılardan hiç ders almıyoruz. Çünkü Kur’an ile bağımızı kestiler. Şimdide asıl konuya geçelim. Ne demiştik, başörtüsü Allah emri midir? Allah emridir diyerek, bakın bu ayette Allah başörtüsünü farz kılmıştır dedikleri Nur suresi 31. ayete, şimdi de birlikte bakalım ve delil gösterdikleri cümleyi yazalım, daha sonrada benim vereceğim örneklerle karşılaştıralım. Ama kararı siz vereceksiniz ben değil. Çünkü insanın bizzat kendisinin düşünmesini ve karar vermesini Allah emrediyor. hatırlatırım ne geleneklerimizden nede beşeri fıkıh inancından değil, KUR'AN'DAN İMTİHAN OLUYORUZ.
Nur suresi 31. ayette geçen cümleyi ve orada verilen emri yazalım. "ÖRTÜLERİNİ YAKALARININ ÜZERİNE SALSINLAR." Ama başörtüsü emrini savunan kişiler burada geçen hımar kelimenin, örtü değil başörtüsü olduğunu ısrarla söyledikleri için, şimdide onların istedikleri şekilde yazalım. "BAŞ ÖRTÜLERİNİ YAKALARININ ÜZERİNE SALSINLAR." Yani göğüs dekoldelerinin, açıklığının üstünü örtsünler. Şu anda her şeyi unutalım ve önce yukarıda yazdığım ayetleri düşünelim. Burada emredilen konu nedir? Yani bu cümleyi dilbilgisi kurallarına göre incelediğimizde cümlenin yüklemi nedir? Yani konunun özü ve bizden istenen nedir? Başın örtülmesi mi, yoksa göğsün örtülmesi mi? Burada hem başın örtülmesi, hem de göğsün örtülmesi emri var diyerek, başörtüsüne kanıt gösteriliyor.
Bir an şöyle düşünelim, burada iki emir veriliyor diye kabul edelim. Kabul ettiğimizde, açık yani muhkem olarak göğsün örtülmesi, DOLAYLI bir emirle de aslında, başın örtülmesi de emrediliyor bu ayette diye kabul edelim. Çünkü başörtüsüne delil ve kanıt yaratanlar, bu ayetten böşörtüsü hükmünü böyle çıkartıyorlar. Peki, Allah herkesin okuduğunda anlayamayacağı sorumlu tuttuğu ayetlerin bir kısmını, dolaylı olarak verebileceğini söylüyor muydu Kur’an da? Yukarıda sizlere birkaç ayet örneği verdim ki, bunlara onlarcasını daha verebilirdim, hiç birisinde Allah bu şekilde bir emir ve hüküm vermeyeceğini, tam tersine açık ve anlaşılır yani MUHKEM bir şekilde verileceğini söylediği gibi ne diyordu?
"YEMİN OLSUN, BİZ BU KURAN`DA, İNSANLAR İÇİN HER BENZETMEDEN NİCE ÖRNEKLER SIRALADIK." "İNSANLAR İÇİN HER TÜRLÜ ÖRNEĞİ, DEĞİŞİK İFADELERLE GÖZLER ÖNÜNE KOYDUK."
Dostlarım, kardeşlerim bu ayetlerde sizce, dolaylı hüküm/emir verilebileceği söyleniyor mu? Hiçbir ayetten, dolaylı bir emir verileceği, anlaşılmadığı gibi, tam tersini söylüyor Allah. Diyelim ayetin birisinde dolaylı bir şekilde anlattı, madem her benzetmeden nice örnekler verdim, her örneği değişik ifadelerle anlattım diyor Kur’an'da Allah, acaba daha sonra Kur’a nın hiçbir yerinde nedendir dersiniz, kadın saçını örtmelidir namahremdir asla demiyor? Bu ayetler, uyarı ve ikazlar, sizlerin dikkatinizi çekip sorma gereği duymadınız mı? Şimdide konunun daha iyi anlaşılması için, daha farklı örnek vermek istiyorum. Diyelim ki Allah Kur’an da şöyle bir ayet göndermiş olsaydı, bizler bundan ne anlamalıydık?
“KADINLAR GÖMLEKLERİNİ GİYDİKLERİNDE, GÖMLEKLERİNİN BOYUNU GÖBEKLERİNİN ALTINA KADAR UZATSINLAR Kİ GÖBEKLERİ GÖRÜNMESİN.”
Şimdi soruyorum sizlere, bu sözlerden siz neyin emredildiğini anladınız? Eğer hem gömlek giymek, hem de göbeğin örtülmesi farzdır diyorsanız, o zaman Nur suresi 31. ayette başörtüsü de farzdır demekte haklısınız derim. Yok, bu ayette Allah göbeğin örtülmesini aslında emrediyor, bu konuda dikkatimizi çekiyor diyorsanız, o zaman Nur suresi 31. ayeti, daha dikkatle okuyun ve karar verin derim. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Daha önce başka bir yazımda da verdiğim örneği tekrarlamak istiyorum. Yine Allah Kur’an da şöyle bir ahüküm indirmiş olsaydı, acaba bunu nasıl anlamalıydık sizce?
“EY İNANANLAR, NAMAZA DURMAYA BAŞLADIĞINIZDA ELİNİZDE VEYA AYAĞINIZDA BİR KANAMA BAŞLARSA, ÇORAPLARINIZLA KANAYAN YERİ SARIN VE KAN DURMUŞ İSE NAMAZINIZA DEVAM EDİN.”
Bu uyardan, hangi emri anlamalıyız? Yine eğer iki emir var, birisi çorabın giyilmesinin farz olduğu, diğeri ise kanama durduktan sonra namaza başlamalıyız, emrinden bahsediliyor diyorsanız, evet Nur suresi 31. ayette geçen başörtüsü de farzdır diyebiliriz. Yok, hayır burada çorabın farzlığından bahsetmiyor, yalnız namaza durmadan önce kanın durdurulması isteniyor diyorsanız, lütfen Nur suresi 31. ayet üzerinde biraz daha düşünün derim. Konu gelmişken, size bir tartışmamız esnasında bana cevaben yazdığı, Sayın Sami Hocaoğlunun yazısından bir alıntı yapmak istiyorum. Aslında bana cevap verirken bile, kendi düşüncesinin yanlışlığını kendisi söylüyordu farkında olmadan. Bakın bana nasıl bir örnek vermişti.
“NUR 31. AYETİN BAŞÖRTÜSÜNÜ EMREDEN CÜMLESİ ASLINDA NEYİ EMRETMEKTEDİR? AÇIK VE NET OLARAK ŞUNU: CAHİLİYE DÖNEMİNDE BİR AKSESUAR OLARAK BAŞIN ÜZERİNDEN SIRTA ATILAN ÖRTÜYÜ BÜTÜN BİR BOYNU VE GERDANI DA KAPATACAK ŞEKİLDE MAZBUTÇA ÖRTMEYİ.”
Bu sözlere baktığımızda, doğru bir gerçeği önce söylediğini görüyoruz, o da Arapların başın örtülmesi erkekte de kadında da hem aksesuar yani geleneklerinde geçen bir giyim, hem de iklim şartlarının bir gerekliliği. Demek ki zaten Araplarda başın örtülmesi gelenekmiş. Peki, eğer başın örtülmesi daha önce gelenekse, Allah başın örtülme emrini verirken, başınızı o gelenekten örttüğünüz örtünüzle biraz da göğüslerinizi kapatın diye mi verir başörtüsü emrini, yoksa daha önce doğru dürüst takmadığınız o aksesuarı, bundan sonra benim emrim olarak bu şekilde takacaksınız ve kadın asla saçını göstermeyecek diye mi emreder? Karar sizlerin, hesabı kimse kimsenin yerine vermeyecek. Bakın Diyanet’e yıllar önce sorduğum, bu konu ile ilgili soruma nasıl bir cevap vermişti, bir alıntıyla onu da aktarmak isterim. Tabi Diyanet fikrini değiştirmediyse.
İSLÂM DİNİ TESETTÜRE BÖYLE ÖNEM VERMEKLE BİRLİKTE, ÖRTÜNMENİN ŞEKLİ KONUSUNDA AYRINTIYA GİRMEMİŞ, BUNU ÖRF VE ÂDETE BIRAKMIŞTIR. BÖYLECE HER ÇAĞDA VE HER BÖLGEDE BU EMRİN YERİNE GETİRİLMESİNE İMKÂN VERİLMİŞTİR. SONUÇ OLARAK TESETTÜR EVRENSEL, SÜREKLİ BİR HÜKÜM; ÖRTÜNMENİN ŞEKLİ İSE YERELDİR.
İSLAM`IN BÜTÜN EMİR VE YASAKLARINA UYULMASI, HER MÜSLÜMAN DAN BEKLENİR. ANCAK İNKÂR EDİLMEKSİZİN BUNLARDAN BİR VEYA BİRKAÇINA RİAYET EDİLMEMESİ KİŞİYİ DİNDEN ÇIKARMADIĞI GİBİ, DİĞER DİNÎ GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMESİNE ENGEL TEŞKİL ETMEZ. ÖRTÜNME EMRİ DE BU ÇERÇEVEDE DEĞERLENDİRİLMELİDİR.”
Buda Diyanetin düşünceleri. Her ne hikmetse, Kur’an'ın bu konuda ayrıntıya girmediğini söyleyip örf ve adete bıraktığı açıklamalarından sonra, yine de başın örtülme emrinin Kur’an dan çıktığını söyleyebilmektedirler. Eğer bizler Kur’an'ı referans almadan imanımızı yaşıyorsak, hesabın görüleceği O çetin gün, büyük sürprizlerle karşılaşabiliriz, lütfen bunu unutmayalım. ŞUNUDA LÜTFEN UNUTMAYALIM. ALLAH SİZLERİ KUR'AN'DAN SORUMLU TUTUYORUM DİYE HÜKMÜNÜ VERDİYSE, KADIN SAÇLARINI KAPATMALAIDIR EŞİ HARİ HİÇ KİMSEYE GÖSTERMEMELİDİR DİYE HÜKÜM VERMEDİĞİ HALDE, SİZCE KADINLARI BAŞINI ÖRTMEDİN DİYE HESAP SORAR MI? karar sizin kime inanacağınız size kalmış. Sırf bu sorunun cevabını kendisine doğru veren, bu konudaki gerçekleri anlayacaktır.
Allah`in doğru yolundan gitmek isteyen, bizleri sorumlu tutacağına hükmettiği, Kur’an'ın ipine sarılır. Emin olmadığın bilginin ardına düşme diye uyaran Allah'ı, lütfen dikkate alalım, yoksa çok pişman olanların safında oluruz. Çok daha kötüsü, Allah emretmediği halde, bu Allah'ın emridir demek, ALLAH'A İFTİRA ATMAKTIR, HATIRLATIRIM.
Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK
https://kuranadavet1.wordpress.com/
https://twitter.com/KURANA_DAVET
http://www.hakyolkuran.com/
https://www.facebook.com/Kuranadavet1/