KUR'AN A DAVET

 

 

 

AMACIMIZ HURAFEDEN, BATILDAN ARINMIŞ BİR İSLAM YAŞAMAKTIR. ONUN İÇİNDE REHBERİMİZ,  ALLAH IN KORUMASI ALTINDA Kİ, YALNIZ KUR'AN DIR.

YAZILARIMIN OLDUĞU DİĞER SİTELERİM.

 

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Takvim

 
Gerekli Linkler

 
Helalleşme Konusu Üzerinde, Gelin Birlikte Düşünelim.

Bu makalemde, sizlerin üzerinde düşünmenize vesile olmak istedim konu, İslam geleneğinde çok konuşulan, HELALLEŞME KONUSU ÜZERİNE OLACAK. Gelin Kur’an ışığında, bu konu üzerinde birlikte düşünelim. Kur’an’ı dikkatle okuyan ve ayetler üzerinde düşünen bir Müslüman, şunu çok açık görecektir. Allah bizlerin istemediğimiz kötü olaylar karşısında, sabırlı olmamızı tavsiye ederek, karşımızdaki kişiye daha sakin ve yapıcı yaklaşmamız, kavgalıysak BARIŞMAMIZIN tavsiyesinde bulunan, birçok örnek ayetlerle uyarmaktadır. Bizlerinde geleneğinde olan bu helalleşme konusu da çok güzel örnek bir davranışımızdır, bunda şüphe yok. HELALLEŞME ASLINDA GEÇMİŞLE YÜZLEŞMEKTİR. GEÇMİŞLE YÜZLEŞEN AYNI HATAYI KOLAY KOLAY TEKRARLAMAZ, BUDA ÖNEMLİDİR. SİZCE YAPTIKLARIMIZLA YÜZLEŞMEK, YANİ HELALLEŞMEK YAPTIKLARIMIZIN ALLAH KATINDA AFFEDİLMESİNİ SAĞLAR MI? Bu dünyada bir suç işleyip karşımızdaki bir kişiye zarar verdiğimizde, onunla helalleşmemiz kanun karşısında, bizim suçumuzun affedilmesini sağlar mı? Bizler birbirimizle geçmişte yaptıklarımız konuşunda yüzleşebilir, pişmanlığımızı dile getirebiliriz, ama yapılanları asla ne yok edebiliriz, nede bu konuda hüküm verebiliriz. ÇÜNKÜ BU KONUDA YARGIÇ BİZ DEĞİLİZ. YAPTIKLARIMIZIN HEPSİ KAYDA ALINMIŞTIR, ONLARI SİLME YETKİSİNEDE SAHİP DEĞİLİZ. İsterseniz bu konu ile ilgili birkaç örnek ayet hatırlayalım, daha sonra günümüzde çok bahsedilen, özellikle cenaze törenlerinde geçen HELALLEŞME konuşu üzerinde konuşalım.

“BİR HAYRI AÇIKLAR VEYA GİZLERSENİZ YAHUT BİR KÖTÜLÜĞÜ AFFEDERSENİZ (BİLİN Kİ), ALLAH DA ÇOK AFFEDİCİDİR, HER ŞEYE HAKKIYLA GÜCÜ YETENDİR.” (Nisa 149)

“(O TAKVA SAHİPLERİ) BOLLUKTA VE DARLIKTA HARCAYIP YEDİRENLER, ÖFKELERİNİ YUTANLAR, İNSANLARIN KUSURLARINI BAĞIŞLAYANLARDIR. ALLAH DA İYİLİK EDENLERİ SEVER.” (Ali İmran 134)

“ONLAR, BÜYÜK GÜNAHLARDAN VE HAYÂSIZLIKTAN KAÇINIRLAR; KIZDIKLARINDA DA HATALARI BAĞIŞLARLAR.” (Şura 37)

“AFFETMEYİ ESAS AL! İYİYİ VE GÜZELİ EMRET, CAHİLLERDEN YÜZ ÇEVİR!” (Araf 199)

Bu ve benzeri onlarca ayetinde Allah, kullarını sabra ve sükûnete davet ediyor, istenmeyen olaylarla karşılaştıklarında, bu tür insanlardan da uzak durmamızı istiyor. Her anne babanın evlatlarına tavsiye ettiği gibi, Rabbimizde bizlerin bu yolu izlememizi özellikle tavsiye ediyor. Gelelim helalleşme konusuna. Sizlere şöyle bir soru sorsam ve desem ki, Allah’ın bu tavsiyelerine uyduğunuz halde, kötü niyetli bir kişi size kasıtlı bir şekilde büyük bir zarar verip, kötülük yaptığını yıllarca acılar çektirdiğini bir an düşünelim. O kişi sizden daha sonra pişman olup gelip özür dileyip, geleneklerimizde olduğu gibi HAKKINI HELAL ET diyerek, sizden bir şekilde helallik istediyse ve siz ona hakkımı helal ediyorum dediyseniz, onun yaptığı bu kötülüğü, içinizden tamamen silebilir ve onu gerçekten bağışlayabilir misiniz? Diyelim ki bağışladınız. PEKİ, SİZİN BAĞIŞLAMANIZ, HAKKINIZI HELAL ETMENİZ, SİZCE ALLAH KATINDA DA AFFEDİLMİŞ OLABİLİR Mİ? Burası önemli.

Konumuzu daha iyi anlayabilmemiz için, Maide 45. ayette kısas ile ilgili bilgi verirken Allah, haksız yere öldürene kısas emrini veriyor yani onunda ölümünü isteyebilirsin diyor, ama ayetin detayında kim kısası yani ölümünü bağışlarsa, onun günahlarına kefaret olur diyor. Peki, bu davranışı ile katil, Allah katında cezadan kurtulur mu? KESİNLİKLE HAYIR. ÇÜNKÜ MÜKAFATIDA CEZAYIDA YALNIZ ALLAH, BEN HESAP GÜNÜ VERECEĞİM DİYOR. YANİ BİZLERİN HELALEŞMESİ YALNIZ BU DÜNYA İLE İLGİLİDİR, MAHŞER GÜNÜ ALLAH’IN VERECEĞİ HÜKÜM AYRIDIR. Elbette hüküm verenlerin en hayırlısı Allah'tır, bu konuda karar Rabbimizindir.

Cenaze töreninde hoca, vefat eden kişi için topluma, HAKKINIZI HELAL EDİYOR MUSUNUZ diye soruyor ve genellikle istisnalar hariç, herkes HELAL OLSUN diyor. Peki, bu şekilde bir helalleşmenin, Allah katında ki durumu nedir diye hiç düşündünüz mü? Cenaze töreninde bulunan herhangi bir kişi ile vefat eden şahsın aralarında geçen bir adaletsizlik, bu şekilde düzelir mi ya da Allah katında bir yumuşama yaratır mı? Yaşarken karşılıklı konuşamadığın,  herhangi bir anlaşmaya varamadığın, bu dünyadan göçmüş bir kişiyle bu şekilde helalleşme yapılabilir mi? YAŞARKEN GÜZEL BİR ŞEKİLDE HELALLEŞMEYİP KONUŞAMADIYSAN, GÖNLÜNÜ ALAMADIYSAN, ÖZRÜNÜ DİLEMEDİYSEN ADALETSİZLİK YAPTIĞIN KİŞİDEN, VEFAT ETMİŞ KİŞİ HAKKINDA HELALLİK İSTEMEK, SİZCE NE KADAR DOĞRU OLABİLİR? İsterseniz bu konu ile ilgili bazı ayetleri hatırlayalım ki sorumuza cevap bulabilelim.

Nisa 123: İŞ, NE SİZİN KURUNTUNUZA, NE DE KİTAP EHLİNİN KURUNTUSUNA GÖREDİR. KİM KÖTÜ BİR İŞ YAPARSA, ONUNLA CEZALANDIRILIR. O, KENDİSİNE ALLAH’TAN BAŞKA NE BİR DOST, NE DE BİR YARDIMCI BULABİLİR. (Diyanet Meali)

Neml 90: KÖTÜLÜK YAPANLAR, YÜZÜSTÜ ATEŞE ATILIRLAR. “YAPTIKLARINIZDAN BAŞKA BİR ŞEYLE Mİ CEZALANDIRILIYORSUNUZ?” denir.(Bayraktar Bayraklı meali)

Saffat 39: SİZE, SADECE YAPTIKLARINIZIN KARŞILIĞI VERİLECEKTİR. (Bayraktar Bayraklı meali)

Enam 160: KİM ALLAH'IN HUZURUNA BİR GÜZELLİK GETİRİRSE ONA, GETİRDİĞİNİN ON KATI VARDIR. KİM DE KÖTÜLÜK GETİRİRSE, O SADECE GETİRDİĞİNİN DENGİ İLE CEZALANDIRILIR. ONLAR HAKSIZLIĞA UĞRATILMAZLAR. (Bayraktar Bayraklı meali)

Bu ve benzeri onlarca ayet var Kur'an'da. Ne yazık ki bizler, Allah'ın vahyine tavsiyelerine uymak yerine, gönlümüzü rahatlatacak şeylerle uğraşmanın çabası içinde oluyoruz. Lütfen Allah’ın adaletini kendi nefsimizde hafife almayalım ve kendimizce şekillendirmeyelim. Rabbimiz benim adaletim sizlerin kuruntunuza, yani olmayacak bir şeyi sanki olur gibi göstermenizle olacak değildir diyor. KİM NE YAPARSA, BİZDEN ONUN KARŞILIĞINI GÖRÜR DİYEDE UYARIYOR. Yani sizler kendi aranızda asla yaptığınız suçları, ne hafifletebilirsiniz nede yok edebilirsiniz diyor.  Hatta çok net bir şekilde uyarı yapıyor Allah, bakın ne diyor bu konuda.

“BİZ, KIYAMET GÜNÜ İÇİN ADÂLET TERAZİLERİ KURARIZ. ARTIK KİMSEYE, HİÇBİR ŞEKİLDE HAKSIZLIK EDİLMEZ. YAPILAN İŞ, BİR HARDAL TANESİ AĞIRLIĞINDA BİLE OLSA ONU GETİRİRİZ. HESAP GÖREN OLARAK BİZ YETERİZ.” (Enbiya 47)

Demek ki bizler kendi aramızda adaletin terazini kuramıyormuşuz. Allah en küçük tohumlar arasında olan, hardal tohumu kadar yaptıklarınızın, karşılığını huzurumda göreceksiniz diyorsa, hakkını helal et diyerek, helallik almakla kurtulacağımızı lütfen zannetmeyelim. Elbette Allah çok affedicidir, bağışlayıcıdır bunda şüphe yok. Bizlere düşen ADALETİN BİR GÜN MUTLAKA TECELLİ EDECEĞİNİ, ASLA UNUTMAMAK OLMALIDIR. Ne yaparsak onun karşılığını, Allah’ın huzurunda göreceğiz. Bir başka şekliyle izah etmek gerekirse, Allah kendi aranızda birbirinize saygılı olun, hiç biriniz bir başkasının hakkına müdahale etmesin, adaletli davransın HOŞ GÖRÜLÜ OLSUN DİYOR. Haksızlığa uğrayanlar da merak etmesin, adalet terazisi kurulduğunda, HERKES HAK ETTİĞİNİN KARŞILIĞINI GÖRECEKTİR DİYOR.

Dilerim Kur’an gerçeklerinin farkında olan, Allah’ın halis ZİKİR EHLİ kulları arasında oluruz.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

 



Sayfa Kategorisi: GENEL İSLAMİ YAZILAR.