Kur’an tüm zamanlara hitap eden yol gösterici bir ışık, rehber olduğundan, bazı konularda keskin hükümler vermek yerine, Allah kullarının düşünerek, yaşadığı ortamın, çağın gereklerine uygun davranabilmesine imkân sağlamıştır. Örneğin Kur’an, evini ya da kendi ihtiyaçlarını sağlamak adına, KADIN İŞ HAYATINDA ÇALIŞIR YA DA ÇALIŞAMAZ ŞEKLİNDE BİR HÜKÜM VERMEMİŞ, BU KONUDA KADINI SERBEST BIRAKMIŞTIR. Allah ın bu konuda bir yasaklayıcı hükmü olmadığı halde, bazı mezheplerin, cemaat ve tarikatların fıkıh öğretisinin etkisiyle, bazı kesimler tarafından, işlerine geldikleri ve kadını istedikleri gibi yönetebilmek için, her konuda yaptıkları gibi, bazı ayetlere farklı anlamlar yükleyip, kadının çalışması dinen haramdır diyerek, Kur’an dan uzak bir inanç yaratılmaya çalışılmıştır.
Allah kadın ve erkeği yaratırken, özellikle farklı yarattığını ayetlerde açıklar. Erkeği güçlü ve kuvvetli yarattığını, kadının görevi itibariyle onu daha nazik, narin yarattığından bahsederek, erkeğin kadını bu yaratılışından dolayı koruyup kollama görevinden bahseder. Ama erkeğin bu gücü kadın üzerinde bir baskı, üstünlük aracı değildir. Nisa suresi 34. ayet, öyle bir tercüme edilir ki, batıl inançlarını Kur'an a söyletebilmek için, ayette hiç bahsedilmeyen sözler ilave edilerek, erkek kadın üzerinde yöneticidir diye tercüme edilir.
Yönetici kelimesi, yönetme gücü elinde bulunan anlamındadır ki, Allah Kur’an da aile bireylerinin herhangi birisi için, böyle bir söz söylememiş KADININ VE ERKEĞİN YARATILIŞINDAN DOLAYI, KENDİLERİNE HAS GÖREVLERİ OLDUĞUNDAN BAHSETMİŞTİR. Yönetici dersek, bunun altındaki bireylerin yetkisi yok demektir. Erkek ailede daha güçlü oluşundan, çalışıp para kazanması, kadına göre daha kolay olduğundan, evi geçindirmek normal olarak erkeğin görevi olmuştur. Onun içinde Kur’an da erkekler aile içinde kazandıklarından aile bireylerine harcama yaparlar, onların ihtiyaçlarını görürler. Bu konuda da Allah erkekleri özellikle uyarıyor. Ama lütfen şunu unutmayalım, Kur'an kadın çalışmaz asla demiyor. Kadınlar çalışamaz diyen, batıl inançlarına Kur’an dan kanıt arayanlar, Ahzab 33. ayetinde Allah, Resul eşlerini uyarıp, cahiliye toplumundaki kadınlar gibi açılıp saçılmayın VAKARLA, NAMUSUNUZLA, EDEBİNİZLE EVİNİZDE OTURUN DİYE ONLARI UYARIR. Bu ayette geçen evinizde oturun kelimesini alıp kadınlar çalışamaz, evinde oturmalıdır diyerek, kendi yanlış inançlarına delil yapmaya çalışmışladır. Nisa suresi 34. ayeti, farklı tercümeden yazmak istiyorum.
Nisa 34: Allah'ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için ERKEKLER KADINLARIN YÖNETİCİSİ VE KORUYUCUSUDUR……… (Diyanet vakfı meali)
Nisa 34: Erkekler, kadınların koruyucusudurlar. Bu, Allah'ın her birine diğerinden üstün özellikler vermesi ve erkeklerin mallarından (eşleri için) harcamaları[1] sebebiyledir.......(Süleymaniye vakfı)
Nisa 34: Allah’ın onlardan (insanlardan) bir kısmını diğerlerine (farklı oldukları noktalarda) üstün kılması ve (bir de) mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler, kadınların koruyucusudur...........(Mehmet Okuyan)
Dikkat ederseniz ayette, erkekler kadınlar üzerinde yöneticidir kelimesi geçmediği halde, rivayet hadislerin etkisiyle anlam sapması yaratılmaktadır. Yöneticilik aile içinde olmaz, çalıştığımız fabrika türü iş yerlerinde olur. AİLE, KADIN VE ERKEĞİN İŞ BÖLÜMÜYLE YÜRÜTÜLÜR. Üstünlükler ancak, aynı şartlarda iki erkeğin ya da iki kadının aynı görevi, gereği gibi yapıp yapmadıkları alanlarda ancak değerlendirilebilir. Ayette özellikle bahsedilen erkeklerin, ailenin geçimi için öncelikli olarak çalışması gerektiğini ve kazandıkları ile ailesini geçindireceklerinden bahsediliyor. Aslında Allah bu ayette kadını koruma altına alarak, öncelikli çalışan erkektir diyor. AMA KADINA ÇALIŞMA YASAĞI GETİRMEYEREK DE, KADIN İSTERSE ÇALIŞABİLİR ÖZGÜRLÜĞÜNÜ VERİYOR. Ayrıca ayette, Erkeğin kadına göre farklı üstünlükleri olduğu gibi, kadınında erkeğe göre farklı üstünlükleri olduğunu anlatıyor. Tüm bunlar, Allah ın kadına ve erkeğe verdiği ana görevlerinden kaynaklanmaktadır. ALLAH KATINDA ÜSTÜNLÜK TAKVADADIR.
TEVBE SURESİ 71. AYETİNDE, İMAN ETMİŞ KADIN VE ERKEK BİRBİRİLERİN DOSTLARIDIR DER. Özellikle biz erkekler, güçlü kuvvetli yaratılışımızı, doğru yerlerde bazen kullanmayıp, kadına karşı üstünlük ölçüsü olarak kullanmaya çalışıyoruz. Onlara da böylece, her istediğimizi yaptırmaya çalıştığımız gibi, birde bu yanlışımıza Kur’an dan delil arayıp, ayetleri çarpıtmaya çaba harcıyoruz. Hâlbuki kadın ve erkek arasında, farklı yaratılışımız konusunda bakın Allah ne diyor.
Nisa 32: ALLAH'IN SİZİ BİRBİRİNİZDEN ÜSTÜN KILDIĞI ŞEYLERİ HASRETLE ARZU ETMEYİNİZ. Erkeklerin de kazandıklarından bir payları var, kadınların da kazandıklarından bir payları var. Allah'ın lütfunu isteyiniz. Şüphesiz Allah, her şeyi bilmektedir. (Bayraktar Bayraklı meali)
Lütfen ayet üzerinde dikkatle düşünelim. Allah ın sizi, birbirinizden üstün kıldığı şeyleri özenmeyin diyor. Ne erkek kadının özelliklerine, nede kadının erkeğin yaratılışındaki özelliklerine, özenmesin diye uyarıyor. BURADAN DA ANLIYORUZ Kİ, AİLE İÇİNDE KADIN VE ERKEĞİN BİRBİRİNE ÜSTÜNLÜĞÜ YOKTUR. Yani kadın ben çocuk dünyaya getiriyorum, senden üstünüm diyemeyeceği gibi, erkekte ben evin geçimini sağlıyorum, senden güçlüyüm onun için senden üstünüm, sen benim emrimdesin, ben ailenin yöneticisi son sözü söyleyen benim diyemez. BÖYLE BİR ÜSTÜNLÜĞÜ AİLEDE ALLAH, HİÇ KİMSEYE VERMEMİŞTİR.
Hurafeyi din zanneden, kendisini üstün gören erkek sultası bazı kişiler, evde mutlaka bir yöneticinin, reisin olması gerektiğini söylerler. Çünkü onlara Kur’an dışı bilgiler öyle öğretmiştir. Evde bir reis, yönetici olmazsa kargaşa, anarşi çıkacağını savunurlar. BUNLAR KENDİ NEFİSLERİNİN, KADINI KÜÇÜMSEYEN ZİHNİYETİN ÜRÜNÜDÜR. KADINI DİNİN EMRİ DİYE, ÇALIŞAMAZ YAPARAK, TÜM KOZLARI ELLERİNE ALMAK VE HER İSTEDİKLERİNİ KADINA YAPTIRARAK, ADETA KADINI KÖLELEŞTİRMEK İSTEMİŞLERDİR. ALLAH ERKEKLERİN BÖYLE YANLIŞIKLARA DÜŞECEKLERİNİ BİLDİĞİNDEN, ASLA KADIN ÇALIŞAMAZ, EVDE OTURUR ŞEKLİNDE BİR HÜKÜM KUR'AN DA VERMEMİŞTİR. BUNU SÖYLEYENLER, ALLAH A İFTİRA ATANLARDIR. Ailede Allah erkek ve kadına farklı görevler vererek iş bölümü yapmıştır. Bunu da ayetlerden çok açık anlıyoruz. Aile içinde kadın kendisine düşen görevlerden, erkekte kendisine düşen görevlerden sorumludur. TEKRAR EDİYORUM, FARKLI GÖREV VE SORUMLULUKLARI OLAN İKİ KİŞİNİN, BİR BİRİNE ÜSTÜNLÜKLERİ ASLA SÖZ KONUSU OLAMAZ. Herkes kendi sorumluluklarından sorumludur.
Özellikle şunu tekrar söylemek isterim. Kur’an ailede kadının, evin geçimini sağlamak, yardımcı olmak için çalışmasına, asla yasak getirmez, böyle bir hükümde Kur’an da yoktur. Çünkü her kadın evlenmek zorunda değildir, oda geçimini sağlamak için çalışmak zorunda kalabilir. Böyle bir yasak getirmek, kadını köle yapmakla eş değe bir zihniyettir. Kur’an ın da zaten evrensel olma ilkesine ters düşer. Yine yanlış batıl inançların etkisiyle, şöyle söyleyenleri de duyarız. Kadını çalıştırmamak, önünü kesmek, hatta çalışan kadın ve eşini karşı karşıya getirebilmek adına. “AİLEDE KADIN ÇALIŞIYORSA, KADININ KAZANDIĞI PARA MÜSTAKİLDİR YANİ BAĞIMSIZ, ŞAHSINA AİT YALNIZ KADININDIR. KADIN İSTERSE KOCASINA VERMEYEBİLİR.”
Bunu söylemek ve düşünmek, aklın ve mantığın ötesinde bir düşüncedir. Ne erkek kazandığı parayı ölçüsüz harcayabilir bu para yalnız benim diyebilir, nede kadın kazandığı parayı, ben kazandım diyerek ölçüsüz istediği yerlere harcayamaz. AİLE KELİME ANLAMI OLARAK, TOPLUM İÇİNDE OLUŞTURULAN EN KÜÇÜK BİRİMDİR. Hiçbir birimde, oluşumda hiç kimse kendi başına buyruk olamayacağı gibi, bağımsız hareket edemez. O zaman bu aile değil özel şirket olur ki, böyle bir ailede dağılır, aile olmaktan çıkar. Bu yanlış düşüncelerine Kur’an dan kanıt gösterenler, bakın hangi ayeti örnek gösteriyorlar. Her zaman ki gibi alakası olmayan farklı konular, kendi inançlarına kanıt gösteriliyor.
Nisa 4: KADINLARA MEHİRLERİNİ HİÇBİR KARŞILIK BEKLEMEDEN VERİNİZ; ama eğer onlar, kendi rızâlarıyla bir kısmını size bırakırlarsa, ondan hoşnutluk ve gönül rahatlığıyla faydalanınız. ( Bayraktar Bayraklı)
Örnek verdikleri ayet, sizce konumuzla bir ilgisi var mı? Ayette, evlenirken kadına verilen mehirden bahsediliyor, konumuz ise kadının ailenin geçimi için dışarıda çalışıp para kazanmasından bahsediliyor. Hatırlatmak isterim kadın, ailenin ihtiyacı için çalışıyor kendi şahsi ihtiyacı için değil. Bu durumda bu ayeti nasıl örnek gösterebiliriz? Bir insan düşünmeden, aklını kullanmadan körü körüne birilerinin sözlerine tabi olursa, böyle yanlış örnek verilen ayetlere de inanması yadırganmayacaktır.
Aile içinde erkeğin, yönetici olmadığına birçok kanıt gösterebiliriz. Kur’an ı yeterli görmeyenler, ayetlere yüzlerini dönüp, batıl ile iman ettiklerinden, erkek izin vermezse kadın boşanamaz diyebilmektedirler. İşte bu zihniyet, aile içinde erkeği yönetici gören zihniyettir ki, bunu Kur’an asla onaylamaz ve isterse kadın kocasını boşama hakkına sahiptir. Lütfen Nisa 130. Bakara 229 ve 231. ayetleri okuyunuz. Aşağıdaki ayetler, ailede kadın ve erkeğin ne derece eşit haklara sahip olduğunu, asla bir birilerine ailede üstünlüklerinin olmadığına bir başka delildir.
"Onun ayetlerinden biri de sizin için, KENDİLERİNE ISINASINIZ VE ARANIZDA SEVGİ VE RAHMET KOYSUN DİYE NEFİSLERİNİZDEN EŞLER YARATMASIDIR. Bunda, iyice düşünen bir toplum için elbette ayetler vardır. "(RUM 21)
"ONLAR SİZİN İÇİN BİRER ELBİSE, SİZ DE ONLAR İÇİN BİRER ELBİSESİNİZ." (Bakara 187)
"MÜ’MİN ERKEKLER VE MÜ’MİN KADINLAR BİRBİRLERİNİN DOSTLARIDIR. İYİLİĞİ EMREDER, KÖTÜLÜKTEN ALIKOYARLAR." Tevbe 71
Kur'an ı tüm batıl inançlardan kurtulup okuyan ve ayetler üzerinde düşünen bir Müslüman, Allah ın en doğru yolunu Kur'an dan bulacaktır. Dilerim cümlemiz Kur'an gerçekleri buluşan, Allah ın halis kullarından oluruz.
Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK
https://kuranadavet1.wordpress.com/
https://twitter.com/KURANA_DAVET
http://www.hakyolkuran.com/
https://www.facebook.com/Kuranadavet1/
https://hakyolkuran1.blogspot.com/