KUR'AN A DAVET

 

 

 

AMACIMIZ HURAFEDEN, BATILDAN ARINMIŞ BİR İSLAM YAŞAMAKTIR. ONUN İÇİNDE REHBERİMİZ,  ALLAH IN KORUMASI ALTINDA Kİ, YALNIZ KUR'AN DIR.

YAZILARIMIN OLDUĞU DİĞER SİTELERİM.

 

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Takvim

 
Gerekli Linkler

 
Bakara 34, Hicr 39-40. Ayetlerden Ders Almayanlar, İblisin Safında Yer

BAKARA 34, HİCR 39-40. AYETLERDEN DERS ALMAYANLAR, İBLİSİN SAFINDA YER ALIRLAR.
 

Değerli dostlarım bu makalemde, sizlerin üzerinde düşünmenize vesile olmak istediğim, çok önemli bir konu var. O kadar önemli bir konu ki, bizler bunun farkında olmadığımız için, adeta şeytanın, şeytanlaşmış insanların yolundan gittiğimizin, onların yaptığı yanlışları yaptığımızın farkında bile olmadan, Allah’ın yolunda gittiğimizi zannediyoruz. Kur’an’da Allah birçok kez bizleri uyarıyor ve BU DÜNYADA BİZLERİ, KUR’AN’DAN İMTİHAN ETTİĞİNİ SÖYLÜYORDU. Ama bu imtihanımızın önünde engel, iblisin/şeytanın ve şeytanlaşmış insanların olacağı uyarısını da yapıyordu. Bu konuda uyanık olmamız içinde, Kur’an’dan örnekler veriyordu. Gelin bu tuzağa düşmemek adına, Allah’ın verdiği bu örneklere bakalım ki, imtihanımızda büyük hatalar yapmayalım.

Kur’an’da Allah’ın daha önce gerçekleşen, ama engel olmadığı bir örnek konuşma verilir. Bu olayı Allah Bakara suresi 34. Ayetinde özellikle bizlere ibret almamız, üzerinde düşünmemiz için aktarıyor. BU İBRETLİK OLAYIN ÖZÜNÜ, GÜNÜMÜZDE BİZLER HALA ANLAYAMADIĞIMIZ İÇİNDİR Kİ, ŞEYTANIN VE ŞEYTANLAŞMIŞ İNSANLARIN TUZAĞINA DÜŞMEKTEN, AYNI YANLIŞLARI YAPMAKTAN NE YAZIK Kİ KURTULAMIYORUZ. Lütfen örneğini hatırlatacağım ayetleri okuyup geçmeyelim, Allah bu örnekleri neden bizlere vermiş,  üzerinde dikkatle düşünelim. Düşünmediğimizde aynı hataları nasıl, bizlerinde farkında olmadan yaptığımızı anlayacaksınız.  Bahse konu ayeti önce yazalım.

Bakara 34: MELEKLERE, “ÂDEM'E SECDE EDİNİZ” DEDİĞİMİZ VAKİT İBLİS'TEN BAŞKA HEPSİ SECDE ETTİLER. İBLİS SECDE ETMEDİ, KİBİRLENDİ VE KÂFİRLERDEN OLDU. (Bayraktar Bayraklı)

Önce bu ayette Allah bizlere, neden bu örneği veriyor onu doğru anlamalıyız. Allah meleklerin, Cinlerin ve Hz. Âdemin birlikte oldukları bir ortamda, bu topluma bir emir veriyor ve diyor ki, Ey melekler ve Cinler toplumu, hepiniz Âdem kuluma secde edin, yani ONA BOYUN EĞİN, SAYGI GÖSTERİN diyor. Tekrar hatırlatıyorum, BU EMRİ VEREN ALLAH. Bu makalemde bunun nedeni konusunda, detaya girmek istemiyorum. Melekler toplumu, Allah’ın bu emrine hemen itaat ediyorlar. Ama Cinlerin içinden bazıları belki de liderleri buna itiraz ediyorlar ve bundan dolayı İBLİS yani ŞEYTAN oluyorlar. İblisin Hz. Âdem’e secde/itaat etmemesinin nedenini de Araf 12. Ayetinde, şöyle açıklıyordu. “ALLAH ŞÖYLE BUYURDU: “SANA EMRETTİĞİM ZAMAN, SENİ SECDE ETMEKTEN ALIKOYAN NEYDİ?” İBLÎS, “BEN ONDAN ÜSTÜNÜM; ÇÜNKÜ BENİ ATEŞTEN, ONU ÇAMURDAN YARATTIN” DEDİ.”

Bakın çok önemle, tekrar hatırlatmak istiyorum. Buradan alacağımız önemli kıssadan hisse var. İblis nefsinin ve duygularının etkisinde adeta kendisini ilahlaştırıyor güçlü ve üstün kuvvetli görüyor ateşten yaratıldığı için kendisini. Bu duygular kendisini öyle bir yanlışa sürüklüyor ki, ALLAH’IN EMRİNE KARŞI GELEBİLİYOR. HATIRLATIRIM İBLİS, ALLAH’I İNKÂR ETMİYOR ONA İMAN EDİYOR, HATTA MAHŞER GÜNÜNE DE İNANIYOR. Ayrıca Kur’an’dan İblisin, Hz. Âdem ve eşini, yasak meyveden yemesi için nasıl aldattığı konusunu da dikkatle okumalıyız ki, bu kıssadan da hisse çıkartabilelim ve aynı hatayı bizlerde yapmayalım. Bu ayette biz Âdem soyundan gelen insanların, nasıl bazı konularda dikkatli olmazsak, düşünmeden hareket edersek nefsimizin, duygularımızın etkisinde kalacağımıza, bizi rahatlıkla aldatabileceklerine güzel bir örnek olduğunu görebiliriz. ALLAH HERHANGİ BİR KONUDA YASAK GETİRMİŞSE, YA DA YASAKLAMADIYSA, ONU KENDİ NEFSİMİZDE, KENDİ BATIL İNANÇLARIMIZ İÇİN HELALLEŞTİRİP, YA DA HARAMLAŞTIRMAYALIM. BÜYÜK GÜNAHA GİRERİZ.

Yalnız bu ayetten bile, çok önemli bir ders almamız gerekiyor. Allah’ın bir emrini bile yerine getirmeyip böbürlenerek itaatsizlik yapana Allah, onlar benim nazarımda İblis/şeytan oldular diyor. Kur’an’da birçok ayette insanları doğru yoldan saptıran, düzen bozucu,  aldatıcı anlamında İblis ve şeytan ismi aynı anlamda kullanılır. Bu iki kelime Cinler için kullanıldığı gibi, İnsanlar içinde kullanılır. Cinlerden olan İblis Hz. Âdem’e boyun eğmeyeceğini söylüyor, bunun karşılığı olarak da cezalandırılacağını biliyor ama çok öneli bir müddet istiyor Allah’tan ve bakın ne diyor Hicr 36. Ayette. “RABBİM!” DEDİ, “MADEM ÖYLE, BANA TEKRAR DİRİLTİLECEKLERİ GÜNE KADAR SÜRE TANI!”. Bakın İblis kendisinin Hz. Âdem’den daha üstün, daha güçlü olacağını Allah’a kanıtlayabilmek için bir zaman istiyor. Yani Allah ile inantlaşıyor. Allah belirli güne kadar sana zaman verildi diyor. Bizlerde kendi aramızda, aynı kitaba aynı Resule inandığımızı söylediğimiz halde, kendi aramızda benzer tartışmaları yaparak, kendi yolumuzun doğruluğu konusunda inatlalmıyormuyuz? Peki, bu zaman içinde bu dünyada Hz. Âdem ve soyuna karşı neler yapacağından bahsediyordu ona bakalım.

Hicr 39-40 : (İBLİS) ŞÖYLE DEMİŞTİ: “RABBİM! BENİ AZDIRMANA KARŞILIK BEN DE YERYÜZÜNDE ONLARA (GÜNAHLARI) SÜSLEYECEĞİM VE İÇLERİNDEN SAMİMİ KULLARIN HARİÇ, HEPSİNİ MUTLAKA AZDIRACAĞIM!” (Mehmet Okuyan)

Bakın İblis kendi nefsinin azgınlığı ile yaptığı büyüklenmeyi bile, Allah’a nispet ederek, adeta isteseydin beni azdırmaz itaat ettirirdin diyerek, Allah’ın üstüne atıyor kendi hatasını, azgınlığını. Ne yazık ki bizlerde İblisin yaptığı bu yanlışı günümüzde yapıyoruz ve yaptığımız tüm yanlışları adeta Allah kaderimize yazmış, bizler yapıyoruz diyerek, İblisin yaptığı yanlışı yapmıyor muyuz? Cinlerden olan İblis, Allah’a iman etmesine rağmen, Rabbimizin bir hükmünü yerine getirmediği için, Allah’ın huzurunda ŞEYTAN/İBLİS olmuştu.  Bizler iman ettiğimizi söylediğimiz halde, Allah’ın emri olan Kur’an’ın birçok ayetinin hükmünü görmezden geliyor, ya da inandığımız batıl rivayetlerin etkisiyle, Allah’ın hükmünün kalkmadığı halde kaldırıldığına inanıyorsak, BİZLERİN ALLAH KATINDAKİ DURUMU SİZCE, İBLİSTEN/ŞEYTANDAN DAHA KÖTÜ OLMAZ MI? NE DERSİNİZ BUNU HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ? Allah hükmüme hiç kimseyi ortak etmem diye birçok kez uyardığı halde bizler, hala Allah’ın ayetlerine karşı kibirlenip. Allah’a adeta din öğretircesine. Allah’ın Resulünü de Allah’ın dinine ortak ederek. Ne yani Allah, Resulünü postacı diye mi gönderdi, onunda Allah’ın yanında hüküm koyma yetkisi vardır diyorsak, bizlerde şeytanın/iblisin düştüğü hataya düşmüşüz demektir. Rabbimiz Resulünün, apaçık yetkisini bizlere bildirdiği halde. “SENİN GÖREVİN SADECE TEBLİĞ ETMEKTİR.” (Rad 40)

Bizler kendimizi öyle aldatıyor ve Kur’an’ın uyarılarından, verdiği örneklerden kendimizi öyle soyutlayıp, bu örnekler Kitap Ehline hitaben verilmiş diyerek, adeta ayetleri duymazdan geldiğimiz yetmiyormuş gibi, onlarca ayetin hükmünün kalktığına bile inanıyoruz. Değerli dostlarım, inanın çok büyük yanlışlar yapıyoruz.  Bizler iman ettik dediğimiz halde, imanımızın gereklerini yerine getirmiyoruz. Hepimiz Allah’a karşı yanlış yapmaktan korkarız ama iman ettik demekle kurtulacağımızı zannediyoruz. İbliste Allah’a iman ediyordu hatta Allah’tan korkuyordu. AMA NEFSİNİN, DUGULARININ, KİBRİNİN ETKİSİNDE KALMIŞTI. Bizlerde iman ettik diyoruz, hatta yaptığımız hataların karşılığında, Allah’ın cezalandıracağından da korkarız. Hatırlatırım İbliste Allah’tan korkuyordu ama kibrinin, nefsinin etkisinde kalmıştı.  Haşr suresi 16. Ayetinde bakın İblis ne diyor.

Haşr 16: MÜNAFIKLAR ŞEYTAN GİBİDİRLER. ÇÜNKÜ ŞEYTAN İNSANA, “İNKÂR ET” DER. İNSAN İNKÂR EDİNCE DE, “BEN SENDEN UZAĞIM; ÇÜNKÜ BEN, ÂLEMLERİN RABBİ OLAN ALLAH'TAN KORKARIM” DER. (Bayraktar Bayraklı) 

Lütfen bu ayet üzerinde dikkatle düşünelim ki, günümüzde yaptığımız O büyük yanlışlarımızın farkında olalım. Ayette iman ettiğini söylediği halde, Allah’ın yolundan gitmeyen Münafıkları bakın kime benzetiyor. İBLİSE/ŞEYTANA BENZETİYOR. Çok daha önemli bir uyarıda bulunuyor ayet, şeytan/İblis insanlardan daha üstün olduğumu göstermek için onları azdıracağım, aldatacağım sözünü yerine getirmek adına, gereğini yapıyor ve insanları ALLAH’IN DOĞRU YOLUNDAN SAPTIRMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR. İŞİN KÖTÜSÜ, BİZ İNSANLARIDA KULLANARAK YAPIYOR. Ayetin son cümlesinde ise bu görevini yaptıktan sonra söylediği sözler çok önemli, bakın yoldan saptırdığı kişilere ne diyor Allah korkusundan. “BEN SENDEN UZAĞIM; ÇÜNKÜ BEN, ÂLEMLERİN RABBİ OLAN ALLAH'TAN KORKARIM” DER”

Düşünebiliyor musunuz şeytan bile, aldattığı o insanların yaptığı yanlışlardan, sapkınlıklardan dolayı korkuyor ve ben sizin yaptığınız o hataları asla yapmam ALLAH’TAN KORKARIM diyor. Peki, bizler elimizde sorumlu olduğumuz Allah’ın kitabı olduğu halde nasıl oluyor da, ŞEYTANIN BİLE YAPMAKTAN KORKTUĞU bu büyük hataları bizler yapıyoruz? Farklı bir şekilde söylemek gerekirse bazı azgın, nankör insanların şeytanı bile geride bırakacağını çok açık anlıyoruz. Doğrusu bunun açıklamasını ben yapamıyorum. BU CAHİLLİĞİN, KÖRLÜĞÜN ÖTESİNDE BİR ŞEY OLSA GEREK. Bu ayetlerden alacağımız kıssadan hisseye gelince. Din Allah’ın dini olduğu gerçeğinden yola çıkarak, ben hükmüme hiç kimseyi ortak etmem diyen Allah’ın hükmüne boyun eğerek, onun söylemediği hiçbir hükmü dinin emri kabul etmeden, YALNIZ ALLAH’IN İPİNE YANİ KUR’AN’IN HÜKÜMLERİNİ HAYATINA GEÇİREN, ONUN DOĞRU YOLUNDAN GİDİYOR DEMEKTİR.

İBLİSİN SAFINDA OLMAK İSTEMİYORSAK, LÜTFEN DİKKAT. Kur’an’ın sınırlarını sakın aşmayın diye uyaran Allah’a inat, yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz diyenler. Allah, Şefaat tümden bana aittir dediği halde Elçiler, din âlimleri, veli kişilerde şefaatçidir diye inananlar. Karşılarında okunup duran Kitabı, sana indirmiş olmamız onlara yetmiyor mu diye ikaz eden Allah’a inat, Kur'an'ı yeterli görmeyenler. Söz bakımından Allah’tan daha doğru kim vardır diye meydan okuyan Rabbimize inat, Resulün hadisleri, mezheplerin FIKIH inancı, âlimlerinin içtihatları olmasaydı, İslam yaşanmaz Kur’an kapalı kalırdı diyen din kardeşlerim. Gerçek HAK OLAN Rabbinden gelendir diye uyaran Allah’a inat, Kur’an ile yetinmeyen kardeşlerimi, Allah’ın örnek verdiği Bakara suresi 34 ve Haşr suresi 16. Ayetleri, hiç bir etki altında kalmadan, tekrar düşünmeye davet ediyorum. DERS ALANA NE MUTLU.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/



Sayfa Kategorisi: KUR'AN DAN AYETLER.