Her Cuma günü, toplantı salâtına yani Cuma namazına giderken, içimde buruk bir duygu olur. Burukluğum un nedeni, Cuma namazına Allah ın hiç bir ayrım yapmadan, kadın erkek tüm iman edenleri bu toplantıya davet etmesine rağmen, edindiğimiz yanlış itikatların, apaçık ayetlerin önüne geçerek, üstünü örterek bizlere yön vermesi, beni ziyadesi ile üzmektedir. Bu yanlış toplumu, sosyal açıdan kötü yönde etkilemektedir.
Tüm Ehli kitaba baktığımızda, hepsinde Allah ın emriyle haftada bir gün, toplantı günü ilan edilmiştir. Bu günde Kadın, çocuk, erkek ayrımı asla yapmadan birlikte ibadet ederler. Allah bizlere de Kur’an da aynı ibadeti, hiç ayrım yapmadan, EY İMAN EDENLER, CUMA SALÂTINA ÇAĞRILDIĞINIZDA, İŞİ GÜCÜ BIRAKARAK ÇAĞRIYA UYUN DİYE EMRETTİĞİ HALDE, bizler bu emrin özünü-amacını doğru anlayamayıp nefislerimizin ve batıl inançlarımızın etkisinde kalıp, yalnız erkeklere çağrının yapıldığına inandırılmışız. Elbette bu yanlışı yaptığımız içinde, toplum olarak SOSYAL değil, A SOSYAL toplum olmuşuz. Allah toplantı salâtından bahsederken bizlere, çok önemli bir şeyin dikkatini çekiyor.
Cuma 9: EY İMAN EDENLER, cuma günü SALATA/namaza çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. EĞER BİLİRSENİZ, BU SİZİN İÇİN DAHA HAYIRLIDIR.
Yüce Rabbimiz bu toplantı Salatının öneminden bahsederek, bilesiniz ki bu sizin için daha hayırlıdır diyor. İşte bizler bu hayrın, güzelliğin, toplumda birlikte yaşamanın öğretisi ve düzenin asli unsurundan, kadınlarımızı soyutladığımız için, gerekli eğitimi, dersi alamıyor ve toplum olarak BİZLER İÇİN HAYIRLI OLANDAN UZAK KALIYORUZ. Üzücü olan ise salat kelimesinin O zengin anlamını bizler, yalnız namaza indirgediğimiz içindir ki, namaz kılan ama birbirine yardımda bulunmayan, komşusundan haversiz yaşayan, kendisi tok iken komşusu aç yatan, Müslümanlar olduk.
Peygamberimiz devrinde Cuma namazlarını bırakın, vakit namazlarında bile kadınların, mescitlerde namaz kıldıklarını biliyoruz. Peygamberimizin vefatından sonra, ne yazık cuma salatının önemi unutulmuş görmezden gelinmiş, ya da nefsini eğitmekten aciz, batılın etkisinde kalan insanların sayesinde, kadınlar camilerden/mescitlerden hatta sosyal yaşamdan uzaklaştırılmıştır. Amaçlarını gerçekleştirmek içinde, uydurulan hadisler sayesinde toplum, sosyal bir toplum olmaktan uzaklaştırılmıştır. Sizlere konunun daha iyi anlaşılması için, ders alabileceğimiz, bu konuyla ilgili rivayet bir hadis örneği vermek istiyorum. İşte rivayetler toplumu böyle etkiliyor ve yoldan saptırıyor.
5478 - İbnu Ömer radıyallahu anhüma, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın: "BİRİNİZİN HANIMI MESCİDE GİTMEK İÇİN İZİN TALEP EDERSE ONA MANİ OLMASIN (izin versin)" dediğini haber vermişti. Bilâl İbnu Abdillah:
"ALLAH'A YEMİN OLSUN, BİZ ONLARA MANİ OLACAĞIZ!" dedi. Bunun üzerine Abdullah radıyallahu anh, ona yaklaşıp öyle hakâretâmiz söz sarfetti ki, böylesini hiç işitmedim. Sonra şunu ekledi:
"Ben sana Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'dan haber veriyorum; sen ise durmuş, "Vallahi mani olacağız" diyorsun!"
Buhari, Cum'a 12, Ezân 162, 166, Nikâh 116; Müslim, Salât 134, (442); Muvatta, Kıble 12, (1, 197); Ebu Dâvud, Salat 53, (566, 567, 568); Tirmizi, Salât 400, (570).
Peygamberimizin ölümünden sonra, ne yazık ki toplum bakın neler söyler olmuş. TABİ BU ZİHNİYET KUR'AN DAN UZAKLAŞTIKLARI İÇİN, HER GEÇEN GÜN GÜÇ KAZANMIŞ VE GÜNÜMÜZE KADAR GÜÇLENEREK GELMİŞTİR. Cuma SALATINI/namazını Allah bizlere, hiç ayrım yapmadan kadın, erkek birlikte ibadet yapmamızı istemesinin, elbette çok önemli bir nedeni vardı. Ama bizler bunu anlayamadık.
Toplantı namazının asıl amacı, hep birlikte Allah a dua etmek, ondan yardım istemektir. Hep birlikte Rabbimizin önünde kıyam ve rükû edip, secde ederek ona bağlılığımızı bildiririz. Toplantı yani Cuma namazında yine, toplumun çok önemli sorunlarına çareler aranır. Toplum her konuda bilgilendirilir ki, yanlış kaynaklardan bilgi alıp aldatılmasın. Zor durumda olan komşularımızı tespit ederek, onlara destek olmanın yollarını ararız. KADIN VE ERKEK BİRLİKTE YANYANA MÜCADELE ETMENİN VE BİRLİKTE BİR DEĞER YARATMANIN MUTLULUĞU İLE BİR BİRİNE SAYGI DUYMANIN HAZINI YAŞAMAKTIR CUMA SALATININ BİR BAŞKA FAYDASI. Bugün bu söylediklerimden hangisi yapılıyor? Sizce Cuma salâtının/namazının asıl amacından, eser var mı günümüzde? Bu toplantı ibadetlerinde, erkek ve kadın aynı çatı altında, dostça kardeşçe, bir birine art niyet beslemeden yaşayabilmenin bilincini kazanır. NE KADIN ERKEĞE, NE ERKEK KADINA ASLA ART NİYETLE BAKMAMANIN BİLİNCİNİ, EĞİTİMİNİ, ALIŞKANLIĞINI EDİNİR CAMİDE/ MESCİTTE. ÇÜNKÜ MÜSLÜMAN MÜSLÜMANIN KARDEŞİDİR. PEKİ GÜNÜMÜZDE BU BİLİNÇ, TOPLUMA YERLEŞTİRİLDİMİ? YORUMUNU SİZLERE BIRAKIYORUM.
İşte bizler bu eğitimden uzak bir nesil yetiştirmenin, ne yazık ki acısını çekiyoruz. Sizlere bu konuda bir örnek vermek istiyorum. Dini konularda eğitim almış ve yüksek mevkilerde de görev yapmış, dini anlatttığını söyleyen bir kişinin televizyon programın da, erkek kayın validesinin elini öpmeli midir sorusuna verdiği cevabı, bizlere ibret olması adına sizlere nakletmek istiyorum.
"KAYINVALİDE YAŞLIYSA SORUN YOK, GENÇ OLURSA DAMADIN NİYETİNE BAĞLI. GENCECİK KAYINVALİDELER VAR. DAMAT, GENÇ KAYINVALİDENİN ELİNİ ÖPERKEN ŞEHVET HİSSİNE KAPILMAMALI, GÖNLÜNE HÂKİM OLMALI."
Değerli din kardeşlerim, bizler nefislerimizi gerektiği gibi eğitemediğimiz gibii, Kur’an ın rehberliğinden de habersiz yaşayıp gidiyoruz. Kur’an dan haberi olan bir insan, eşinin annesinin kendi annesi ve kız kardeşi gibi sayılıp, Kur’an ın evlenme yasakları arasında olduğunu bilir. BUNU BİLEN BİR MÜSLÜMAN IN AKLINDAN, BÖYLE ŞEYLER GEÇER Mİ? RABBİM SEN BİZLERE AKIL, FİKİR İHSAN EYLE. Kur'an dan haberdar olan bir topluma, böyle bir söz söyleniyorsa, bu söz söylenen topluma büyük bir saygısızlıktır, hakarettir. Ama Kur’an a iman ettiğini zanneden ve Kur'an dan uzak yaşayan bir toplum yetişmişse, bu sözler hakkında gerçekleri konuşanda faydası olmayacaktır. Evli bir erkek, eşinin annesinin elini öperken, şehvet hissine kapılır mı? Bu satırları yazarken bile üzüntü duyuyor utanıyorum. Ama bu sözleri de yabana atmamalıyız. Çünkü böyle düşünenler var ki, bu tür düşünceler/sözler çekinmeden söylenebiliyor.
Ne yazık ki İslam toplumu olarak, sosyal olmaktan çok uzaklaştık. Kadın ve erkek kamplara ayrıldık. Adeta birbirine hasım cinsler olarak yetiştirildik. Hâlbuki Allah kadını ve erkeği, birlikte bir bütün olarak yaratmıştır. Ayrıca imtihanımızın da çok önemli bir unsurudur birlikte yaşamak. Allah birbirimizle bizleri her an imtihan etmektedir. Bu imtihandan korkarak, ya da kaçarak kadını yakınımızdan uzaklaştırmakla, kendimizi kurtaramayız. BUNU YAPARAK ANCAK, TOPLUMUN DÜZENİNİ BOZARIZ. Cuma salâtının da özü ve amacı, kadını ve erkeği, sosyal bir ortamda yaşanır, birbirleri ile bütünleşmenin, birlikte yaşamanın sağlandığı toplumlar haline getirmesidir. Böylece her iki cinsin birlikte nasıl yaşaması gerektiğinin bilinci verilir, bu toplantı salâtında. Bizler kadını Cuma salâtından uzak tuttuğumuz içinde, bu bilinci toplum olarak ne yazık ki alamadık. KADINI BİZ ERKEKLER, CİNSEL BİR OBJE OLARAK GÖRDÜK. BİR BİREY OLARAK NE YAZIK Kİ GÖREMEDİK.
Biz Müslümanlar, Allah ın bu çok önemli emrini yerine getirmediğimiz içindir ki, kadını yanımızda görmeye alışık olmadığımız dan, onları hayallerimizde yaşattık. Kadında erkeği yakınında görmeye alışmadığı, onu gerektiği gibi tanımadığı için, aynı yanlışı onlarda yaptı. Sonuç ortada. Söylenenlerden, bu sapkın düşüncelerden utanmamak elde değil. Toplum olarak bizler, inanılmaz uç noktalarda yaşıyoruz. Konuşulması örnek verilmesi, söylenmesi bile tiksindirici bir olayı, eğer bizler sanki normal bir şeymiş gibi söyleyebiliyorsak, Kur’an ın zerre kadar terbiyesini almadığımızın kanıtı olduğu gibi, bu toplumun ahlak anlayışını da sorgulamaya açmamız gerektiğini düşünüyorum.
Kadını ve erkek birlikte yaşamasını öğrenmeye çalışmak yerine hala kadını, sosyal toplumdan soyutlamaya devam edersek, buna benzer kişilerin aklın, mantığın ve Kur’an ın kabul etmediği, adeta sapkınlık mertebesindeki bu düşüncelerin gündeme geldiğine, daha çok şahit oluruz. Hala aramızda kadının çalışmaması gerektiğini söylüyorda, onun yeri evidir, görevi çocuk doğurmaktır diyorsak, kadını biz erkekler kendimizle eşit görmek istemiyoruz demektir. Lütfen unutmayalım, Allah Bakara 187. ayetinde, kadın ve erkek bir birilerinin elbisesidir diyorsa, kadın erkeği, erkekte kadını koruma ve kollama görevi almış demektir. Üstünlük güçte ve kuvvette değil, TAKVADADIR. Yine Hucurat suresi 13. ayetinde bakın Allah ne diyor bu konuda. "DOĞRUSU BİZ SİZİ BİR ERKEK VE BİR KADINDAN YARATTIK VE BİRBİRİNİZİ TANIYIP KAYNAŞASINIZ DİYE, sizi milletlere ve kabilelere ayırdık." Demek ki Allah kadın ve erkeğin bir biriyle tanışmasını, sosyal bir hayat kurmasını ve birbirimizle kaynaşmamızı özellikle emrediyor. Bunun nedeni bizler araştırmak yerine, birbirimizden uzaklaşarak ne yazık ki kafamızda farklı düşünceler oluşmasına neden olduk.
Neye layıksak Allah onu verecektir. Onun içindir ki huzur ve mutluluğu yakalamak istiyorsak, elde Kur’an onun rehberliğinde yaşanacak, sosyal bir toplum yaratmanın çabasında olmalıyız. Bunu beceremeyen toplumlar, sonucuna da katlanmasını bilmelidir.
Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK