KUR'AN A DAVET

 

 

 

AMACIMIZ HURAFEDEN, BATILDAN ARINMIŞ BİR İSLAM YAŞAMAKTIR. ONUN İÇİNDE REHBERİMİZ,  ALLAH IN KORUMASI ALTINDA Kİ, YALNIZ KUR'AN DIR.

YAZILARIMIN OLDUĞU DİĞER SİTELERİM.

 

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Takvim

 
Gerekli Linkler

 
İSLAM TOPLUMUNDA GEÇEN, FIKIH İNANCI VE KUR'AN.

İslam toplumunda bir kelime vardır, karşınıza çok fazla çıkar FIKIH. Önce fıkıh nedir ne anlamlara gelir, onu anlamaya çalışalım ve daha sonrada kur'an'a bakalım. Geleneksel İslam anlayışında FIKIH dendiğinde ne anlaşılır, önce onu anlayalım. Detaya inmeden, en geniş anlamıyla fıkıh kelimesini tarif etmek gerekirse, FIKIH KISACA BİR ŞEYİN ÖZÜNÜ VE İNCELİKLERİNİ DETAYLI KAVRAMAK ANLAMINDADIR. ARAŞTIRDIĞIMIZ KONUNUN HAKİKATİNİ BİLMEK VE ÜZERİNDE DÜŞÜNEREK AKIL ETMEKTİR. SİZCE ALLAH, YALNIZ KUR’AN’IN İPİNE SARILIN, SİZLERİ KUR’AN’DAN SORUMLU TUTUYORUM, KUR’AN’IN SINIRLARINI SAKIN AŞMAYIN DİYE UYARDIĞI HALDE, BİZLERİ SORUMLU TUTACAĞINA HÜKMETTİĞİ KUR’AN’IN İSLAM DİNİNİN FIKIH DETAYINI, KUR’AN’DA AÇIKLAMAMIŞ OLABİLİR Mİ?

Eğer böyle olduğuna inanır da, mezheplerin yarattığı beşeri fıkıh inancıyla Kur’an’ı anlamaya İslam’ı yaşamaya kalkarsak, Allah’ın ne dediğini nasıl yaşamamız gerektiğini değil, Fıkıh âlimlerinin Kur’an’dan ne anladığını, onların fikirleri doğrultusunda anlamış oluruz. Bu yolla Kur’an’ı anladığımız için, KUR’AN’I DOĞRU ANLAYAMADIK, ALLAH DİNDE SAKIN BÖLÜNMEYİN DEDİĞİ HALDE, bölündük parçalandık ve ayetlere farklı anlamlar verdik. BİZLER ALLAH’I, KUR’AN’DAN DOĞRU TANIYAMADIĞIMIZ İÇİN, BİZLERE İNDİRDİĞİ İSLAM DİNİNİ  DE, DOĞRU ANLAYAMADIK. Bu konuyu Kur’an’dan araştırmadan önce, İslam toplumda FIKIH dendiğinde ne anlaşılır, topluma bu konuda neler anlatılıyor, bu anlatılanlar Kur’an dan onay alıyor mu ona bakalım. ÇÜNKÜ FIKIH OLMADAN İSLAM’I KENDİ BAŞINA YALNIZ KUR’AN’DAN YAŞAYAMAZSIN DİYE TOPLUMA ANLATIYORLAR. Bakın geleneksel İslam anlayışında, FIKIH konusunda neler söyleniyor nelere inanılıyor.

“FIKIH BİLGİLERİ, KUR’ÂN-I KERİMDEN, HADİS-İ ŞERİFLERDEN, İCMA-I ÜMMETTEN VE KIYÂSTAN MEYDANA GELMEKTEDİR. FIKIH BİLGİSİNİN BU DÖRT KAYNAĞINA EDİLLE-İ ŞER'İYYE DENİR. FIKIH İLMİ ÇOK GENİŞTİR VE BU KONUDA EĞİTİM GÖRMÜŞ DİN ÂLİMLERİ TARAFINDAN EN DOĞRU ANLAŞILIR.”

Bakın mezheplerin anlayışındaki FIKIH inancının kaynağı, demek ki yalnız Kur’an değilmiş. Kur’an’ın yanında her mezhebin farklı kabul ettiği, Resule ait olduğu iddia edilen hadislerde FIKIH inancının ana kaynakları arasındaymış. Fıkıh inancını oluşturan çok önemli İCMA kaynağından bahsediliyor. Bakın İCMAYI nasıl tarif ediyorlar. “İCMÂ İSLAM HUKUKUNA GÖRE, HERHANGİ BİR ÇAĞ VEYA DÖNEMDE YAŞAMIŞ İSLAM BİLGİNİ VE MÜCTEHİDLERİN KİTAP (KUR'AN), SÜNNET VE BAZI MEZHEPLERE GÖRE KIYASIN DELİLLERİNE DAYANARAK, ŞERİATIN (İSLAMİ HÜKÜMLERİN) KONULARI HAKKINDA HÜKÜM VERMELERİ VEYA BENZER DİĞER HÜKÜMLER ARASINDA BİRLEŞMELERİDİR.” Bakar mısınız lütfen, İslam dininin kaynakları arasında neler sayılıyor ve buna Allah’ın dini İslam’ın FIKIH inancı diyebiliyorlar. Hatırlatmak isterim din Allah’ın dinidir ve hükmüme Allah hiç kimseyi ortak etmem diyor, bizler ise Allah’ın dinine neleri, kimleri ortak etmekten çekinmiyoruz. ALLAH’IN DİNİNE ORTAK ETTİĞİNİZ KİŞİLER VARSA, ONLARIDA ALLAH’IN YANINDA İLAH EDİNMİŞ OLURSUNUZ, LÜTFEN BU GERÇEĞİ UNUTMAYALIM. BUNU YAPANLARADA ALLAH, BANA ŞİRK KOŞTULAR DİYOR.  Allah bizden önceki toplumlara gönderdiği Kitaplar hakkında, bakın nereye uymalarını söylüyor.

(Onlara:) “SİZE VERDİĞİMİZ KİTAB’A SIMSIKI SARILIN VE ONUN İÇİNDEKİLERİ HATIRLAYIN Kİ, ALLAH’A KARŞI GELMEKTEN SAKINASINIZ” DEMİŞTİK.(Araf 171)

Demek ki sımsıkı sarılanacak kitap, yalnız Allah’ın kitabı Kur’an’mış. Çünkü Allah biz kitapta hiç bir eksik bırakmadık nice örneklerle açıkladık, kolaylaştırdık  diyor. Rabbimiz Kitap Ehline yaptığı bu uyarıyı bizlere de Kur’an’da yapmış ve BİZLERİN YALNIZ KUR’AN’IN İPİNE SARILMAMIZ emrini vermiştir. BU EMRİ VEREN RABBİMİZ, SORUMLU TUTACAĞINA HÜKMETTİĞİ KUR’AN’DA, SİZCE AYETLERİNİ GEREKTİĞİ BİÇİMDE DETAYLI AÇIKLAMAMIŞ, İZAH ETMEMİŞ YANİ KENDİ FIKIH DÜZENİNİ DETAYLI KURMAMIŞ OLABİLİR Mİ? Elbette mümkün değil. Allah hiç kimseye muhtaç olmayasınız diye, biz ayetlerimizi nice örneklerle açıkladık ve yemin olsun ki kolaylaştırdık dediği halde, hala bizler başka kaynaklar aramaya devam ediyoruz. Allah ben hükmüme hiç kimseyi ortak etmem diyor ama bizler Allah’ın dinini anlayabilmek için beşeri bir fıkıh yaratıp, kendi inancımızı da Allah’ın dinine ilave etmekten çekinmiyoruz. BEŞERİ FIKIH İNANCI, İŞTE BU KADAR TEHLİKELERLE DOLU.

İslam dininde Allah, ben RUHBAN SINIFI emretmedim diyor ayetinde. Yani dini anlatacak, ona güvenebileceğimiz bir gurup ya da kişi yani ruhban sınıfı yoktur. Allah’ın yalnız bu hükmüne göre bile, bu anlatılanlara, beşeri FIKIH inancına inanmamız büyük yanlış olur. ÇÜNKÜ GÜNÜMÜZDE ANLATILAN FIKIH BEŞERİDİR, ALLAH’IN EMRİ DEĞİLDİR. Allah Kitap Ehlinin bu konuda yaptığı yanlışa örnek verirken, kendilerini dini en iyi bilen, anlatan yetkili ilan eden bu kişilerin, önceleri iyi niyetle hareket ettiklerini, ama daha sonra çıkarları doğrultusunda bunu kullandıkları örneğini verir. BİZLERDE BU ÖRNEKTEN ANLIYORUZ Kİ İSLAM’I BİRİLERİNDEN DEĞİL, ALLAH’IN KİTABINDAN BİZZAT BİZLER ÖNCELİKLE ÖĞRENMELİYİZ. DAHA SONRA ELBETTE HER BİLGİDEN FAYDALANABİLİRİZ, ÇÜNKÜ HERKESİN KAPASİTESİ AYNI DEĞİLDİR. ONUN İÇİN ALLAH, BİZLERİN YALNIZ KUR’AN’IN İPİNE SARILMAMIZ EMRİNİ ÖZELLİKLE VERİYOR. Kur’an yeterli olmasaydı böyle söyler miydi? Hatta Kitap Ehline Kur’an’ı tebliğ eden Allah’ın Resulüne, biz Kur’an’a inanırız ama bizim atalarımızın inancı da var dediklerinde, Allah nasıl bir ayet indirmişti? “KARŞILARINDA OKUNUP DURAN BIR KİTABI SANA, İNDİRMİŞ OLMAMIZ ONLARA YETMİYOR MU?” (Ankebut 51)  “SÖZ BAKIMINDAN ALLAH'TAN DAHA DOĞRU KİM VARDIR!” (Nisa 87)

Tabi bir de FIKIH inancını oluşturan KIYAS var. Adı üstünde ölçme,  karşılaştırma anlamında. Eğer herhangi bir konuyu Kur’an ile kıyaslıyorsak bu çok doğru bir yöntem diyebiliriz. Ama ne yazık ki bu yöntemi uygularken, ayete atalarının inancını vermek, batılı hak yapabilmek adına FIKIH kullanılmıştır. ÇÜNKÜ BU TOPLUMA, SEN KUR’AN’DAN ANLAYAMAZSIN, AYETTEN HÜKÜM ÇIKARAMAZSIN, BİR AYETTE BİRÇOK ANLAM VAR, SEN BUNU NEREDEN BİLECEKSİN. FIKIH ÂLİMİ MİSİN SÖZLERİNİ, ÇOK DUYMUŞSUNUZDUR. Gelelim Kur’an’a. Acaba FIKIH kelimesi yani bir konuyu detaylı bir şekilde anlamak, hakikati bilmek, üzerinde düşünmek anlamlarında hangi ayetlerde bu konularda uyarı yapılıyor ona bakalım. Daha sonrada mezheplerin FIKIH anlayışı ile Kur’an’ın bu konudaki anlayışına öğrenelim.

“ BU TOPLUMA NE OLUYOR Kİ, NEREDEYSE HİÇBİR SÖZÜ ANLAMIYORLAR!” (Nisa 78)

“FAKAT BİZ ONU ANLAMALARINA ENGEL OLMAK İÇİN KALPLERİNİN ÜSTÜNE KILIFLAR, KULAKLARININ İÇİNE DE AĞIRLIK KOYDUK.” (Enam 25)

“BAK, ANLASINLAR DİYE AYETLERİ NASIL AÇIKLIYORUZ!” (Enam 65)

“ONLARIN GÖĞÜSLERİNDE (İÇLERİNDE) SİZE KARŞI DUYDUKLARI KORKU, ALLAH’A OLAN KORKULARINDAN DAHA ŞİDDETLİDİR. BUNUN SEBEBİ, ONLARIN GERÇEĞİ ANLAMAYAN BİR TOPLULUK OLUŞUDUR.” (Haşr 13)

ÖNCE ŞUNU TEKRAR HATIRLATMAK İSTERİM. KUR’AN TEK BAŞINA ANLAŞILMAYACAK OLSAYDI, ALLAH ASLA TÜM KULLARINI YALNIZ KUR’AN’A SARILMAMZI İSTEMEZ VE HER KULUNUN ANLAMAYACAĞI KİTAPTANDA SORUMLU TUTMAZDI. Gelelim bu ayetlerden bahsedilen konulara. Allah bu topluma ne oluyor ki, neredeyse hiçbir sözü anlamıyorlar diyor. Peki, bu ayette bahsedilen hangi konular ki, Allah kullarına böyle bir sitemde bulunuyor. Elbette yapılan yanlışlar konusunda, onları Kur’an’da yada daha önce gönderdiği Kitaplarda detaylı nice örneklerle açıkladığımız halde, genel çoğunluğu, ALLAH’IN VAHYİNE DEĞİL, atalarının inancını öncelik kabul ederek inanıyorlardı. Onun için Allah ayetlerimizi apaçık onlara bildirdiğimiz halde, anlamak istemiyorlar diyor. Çünkü iman kalplerine tam yerleşmediği için, göremedikleri Allah’tan korkmaları gerekirken, yanı başlarında kendilerini kurtaracaklarını zannettikleri veli, gavs dedikleri kişileri gördüklerinden, ne yazık ki onlardan daha çok korktuklarını, onlara saygı duyduklarını anlatıyor ayet. ALLAH SAKIN BENDEN BAŞKA KORKULACAK KİMSE YOKTUR, BENDEN BAŞKA VELİLER EDİNİP ARDI SIRA GİTMEYİN DEDİKÇE,  VELİSİ OLMAYANIN VELİSİ ŞEYTANDIR DİYORSAK, KİMDEN DAHA ÇOK KORKTUĞUMUZ ANLAŞILMIYOR MU? İkici örnek verdiğim ayette de, ısrarla bu hatayı yapan yani aklını kullanmayıp düşünmeyen kullarının kalplerine kılıf koyduk, kulaklarına ağırlık koyduk diyor. Enam 65. Ayette bakın anlasınlar diye ayetlerimizi nasıl açıklıyoruz diyor. ISRARLA ANLAMAK İSTEMEYENLERDE, ELBETTE CEZALARINI BU ŞEKİLDE GÖRÜYORLAR. Çok açık bir şekilde Allah, kendi FIKIH inancını Kur’an’da, detaylı bir şekilde bizlere bildirdiği anlaşılıyor.

En son örnek verdiğim Haşr suresi 13. Ayet ise hem Kitap Ehlinin, hem de onlar gibi bu ayetten ders almayan bizlerin adeta gözümüzün içine sokarcasına uyardığı ayeti indiriyor ve tekrar hatırlatmak istiyorum, bakın ne diyor ALLAH’IN İNDİRDİĞİ KİTABI İLE YETİNMEYEN o günkü kullarına.  ONLARIN GÖĞÜSLERİNDE (İÇLERİNDE) SİZE KARŞI DUYDUKLARI KORKU, ALLAH’A OLAN KORKULARINDAN DAHA ŞİDDETLİDİR. Lütfen Allah aşkına, bu ayet üzerinde tarafsız ve dikkatle düşünelim, inanın hesap günü çok pişman oluruz. Bizler Allah’ın FIKIH inancını yeterli görmeyip, beşeri FIKIH inancıyla İslam’ı yaşıyorsak, bu hataya bizlerde düşmüşüz demektir. Kimlerden bahsediyor ayet sizce? Allah’ın yanında, kendilerini doğru yola iletecek, kendilerine ŞEFAAT EDECEK VELİ, ÂLİM, GAVS adını verdikleri kişilerden bahsediyor.  Diyor ki Rabbimiz, SİZ BENDEN ÇOK ONLARDAN KORKUYORSUNUZ. Çünkü bu kişilerin, hesap günü kendilerini Allah’ın azabından kurtaracağına inanıyorsa bir insan, Allah’tan korkacağına onlardan korkar onların sözünden çıkmaz, ne derlerse yaparlar. 

Ne dersiniz bizlerde, Kitap Ehlinin yaptığı o yanlışları yapmıyoruz diyebilir misiniz?  Ne yazık ki diyemiyoruz, çünkü aynı Kitap Ehli gibi bizlerde Allah'ın vahyi ile yani Kur’an ile yetinmedik, hatta sen Kur’an’ı anlayamazsın diyenlerin sözüne uyarak, ALLAH’IN FIKIH İNANCINI TERK EDİP, KUR'AN AÇIK VE DETAYLI DEĞİLDİR DİYEREK, ELLERİMİZLE YARATTIĞIMIZ BEŞERİ FIKIH İNANCINA TABİ OLDUK. Haşr suresi 13. Ayetin en sonunda bu hatayı yapanları Allah, bakın nasıl ikaz ediyordu. BUNUN SEBEBİ, ONLARIN GERÇEĞİ ANLAMAYAN BİR TOPLULUK OLUŞUDUR.” Ne yazık ki bizlerde HAK OLAN GERÇEĞİ ANLAMAMAKTA ISRAR EDİYORUZ VE DİYOR Kİ, YALNIZ KUR’AN İLE İSLAM YAŞANMAZ DİYOR, MEZHEPLERİN RİVAYETLERİN DİNE YAPTIĞI İLAVELERİ KUR'AN'DA GÖREMEDİĞİMİZDE, DEMEK Kİ YALNIZ KUR'AN İLE İSLAM YAŞANMIYORMUŞ DEYİP, İŞİN İÇİNDEN ÇIKIYORUZ.

Evet, bizlerde aynı Kitap Ehlinin hatalarına düşerek, Allah’ın yalnız Kur’an’ın ipine sarılın, sizleri yalnız Kur’an’dan sorumlu tutuyorum hükümlerini görmezden geldik ve Allah’ın fıkıh anlayışını yeterli görmeyip, KENDİ BEŞERİ FIKIH İNANCIMIZI YARATTIK ve bu inancımızda ısrar ederek dedik ki, İslam’ı yalnız Kur’an’dan değil, Resulün rivayet hadislerinden, mezhep âlimlerinin oluşturduğu İCMA ve KIYAS ilminden faydalanarak yaşayabiliriz.  Daha da ilginci her mezhebin KIYAS VE İCMA anlayışı farlı oluyor, çünkü bunların hiç birisi din değil insanların şahsi düşünceleridir. Bu yolla İslam’ı anlayacağımıza inandığınızda, BU BİLGİLERİ BİZLERE VEREN İNSANLARA MİNNETLE BAĞLANIRIZ VE KAFAMIZDA AÇIĞA VURAMADIĞIMIZ BİR DÜŞÜNCEYLE ONLAR İÇİN ŞÖYLE DÜŞÜNÜRÜZ. “İYİ Kİ BU ÂLİMLERİN FIKIH İLMİNİ ÖĞRENDİM, YOKSA ALLAH’IN DİNİNİ TAM KAVRAYAMAZ, ÖĞRENEMEZ YAŞAYAMAZDIM.” Bu düşüncede olan bir kişi en azından bu insanları Allah’ın veli kulu kabul ederek, en az Allah kadar severler. Allah Kur’an’da kendisine karşı sevginin, hiç kimseyle eşit olamayacağını söyler. Ama Allah bu hatayı yapanların edindikleri Veli kişilere karşı sevgisinin, hatta korkusunun Allah’tan daha çok olduğunun örneğini veriyor bizlere. Rivayet edilen tüm hadisleri, Kur’an ile eş değerde tutulmasına neden olan inancı, sizlere hatırlatmak istiyorum.

“KUR’AN-I KERİMİ TAM OLARAK YALNIZ RESULULLAH ANLAMIŞTIR. ÇÜNKÜ MUHATABI ODUR. KUR’AN ONA GELMİŞTİR. ONDAN BAŞKASI TAM ANLAYAMAZ.”

Bu sözlere inanan bir Müslüman, Kur’an’ın yüzlerce ayetine inanmıyor demektir, hatırlatmak isterim. Allah Kur’an’ı açıklamak bizim görevimizdir, Anlayasınız ve hiç kimseye muhtaç olmayasınız diye Kur’an’ı biz kolaylaştırdık, nice örneklerle açıkladık, yalnız Kur’an’ın ipine sarılın, sizi Kur’an’dan hesaba çekeceğim dedikten sonra, nasıl olurda bu söylenenlere inanırız. Bu sözlere inanan bir Müslüman Allah'a değil, edindikleri Veli kişilere GÜVENİYOR demektir, hatırlatmak isterim. İşte mezheplerim, Müslüman toplumuna dayattığı BEŞERİ FIKIH İNANCI BU KADAR RİSKLİ VE TEHLİKELİDİR. Karar sizin, imtihan sizin imtihanınız.

Saygılarımla

Haluk GÜMÜŞTABAK

 

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/